Hlavní obsah

Kolony na hranicích jako za starých časů. Chorvatsko zpřísňuje opatření

Foto: Profimedia.cz

Fronty se tvořily také na hranicích Chorvatska se Slovinskem.

Reklama

aktualizováno •

Chorvatsko se cítí dotčené opatřeními pro turisty z jiných zemí a prohlašuje se za bezpečné. Přesto ale zpřísňuje opatření. Nejen Rakousko zkomplikovalo hladký průjezd hranic a ozdobou hvězd festivalu v Benátkách budou roušky.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Kolony jako za starých časů

Na chorvatsko-slovinské hranici se v neděli čekalo na odbavení až dvanáct hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co řada evropských zemí vydala varování před cestou do této destinace kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy.

Nové nařízení vídeňské vlády, podle kterého musí úřady zaznamenat osobní údaje každého přijíždějícího nebo jen Rakouskem projíždějícího, způsobil komplikace i na slovinsko-rakouské hranici komplikace. V noci ze soboty na neděli se při vjezdu do Rakouska čekalo až deset hodin. Lidem ve vzniklé obří koloně docházela voda a neměli kam jít na toaletu, poznamenala APA.

I deset hodin se čekalo před vjezdem do tunelu Karavanky na dálnici A11. Na hraničním přechodu Loibl/Ljubelj na silnici B91 ze slovinské Lublaně do Klagenfurtu se před tunelem v noci čekalo až sedm hodin. V sobotu a v noci na dnešek potřebovali projet Rakouskem především němečtí a nizozemští turisté, kteří se vraceli z dovolené. Rakouská policie přijímala jejich stížnosti celou noc, píše APA. Ráno se podle ní situace u tunelu Karavanky zlepšila, ale na přechodu Loibl/Ljubelj se stále čekalo několik hodin.

Podle tiskové zprávy Chorvatského turistického sdružení se 39 procent všech případů nachází na pobřeží, kde se zdržuje většina zahraničních turistů.

Bezpečno, ale pro jistotu přitvrdíme

Národní centrála civilní ochrany Chorvatské republiky vydala nový balíček opatření, která se týkají provozu barů a nočních klubů. Drink si tedy v Chorvatsku po půlnoci nedáte. Zároveň bylo podnikům doporučeno zrušit vnitřní provoz a fungovat pod širým nebem.

„Situace je kontinuálně monitorována a je pod kontrolou. Zaměstnanci v cestovním ruchu se chovají odpovědně a dodržují předepsaná epidemiologická opatření. Právě Chorvatské turistické sdružení doporučilo místním turistickým sdružením, aby v souladu s možnostmi společně s poskytovateli služeb organizovala testování pro četné hosty v zemi,“ prohlásil ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.

Nová doporučení se vztahují i na taneční pódia, jejichž užívání není doporučeno, respektive má být na takovýchto místech dodržována minimální vzdálenost mezi stoly 1,5 metru. V případě eventuální nákazy v konkrétním zařízení má hygienik právo, aby přerušil s okamžitou platností provoz daného nočního klubu.

Do Chorvatska i přes karanténu

Stovky Britů ignorují rady a odlétají do Chorvatska, přestože dle nařízení musí po návratu absolvovat dvoutýdenní karanténu. Odradit se v sobotu nenechalo 352 Britů, kteří přiletěli do Dubrovníku. Nařízení britské vlády nerozlítilo jen samotné Brity. Chorvatský tajemník ministerstva cestovního ruchu a sportu Frano Matušić ho považuje vyloženě za nespravedlivé. „Myslíme, že Chorvatsko je opravdu bezpečná destinace. Chorvatsko je na seznamu mnoha evropských zemí stále bezpečným cílem. Je pravda, že v Chorvatsku máme několik epicenter, ale dosud jsme se nezaregistrovali žádné šíření nákazy v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních,“ uvedl a vyzval britskou vládu, aby karanténu nahradila spolehlivými testy.

Hoří

Požár, který vypukl v sobotu odpoledne v řecké lesní oblasti Lagada ve východním Mani, se stále nepodařilo uhasit. Z okolí jsou evakuováni lidé, přestože oheň neohrožuje obytné oblasti. Podle Hasičské služby v současné době působí v oblasti 103 hasičů se sedmi skupinami místních dobrovolníků, 24 hasičskými vozy, osmi hasičskými vrtulníky a sedmi letadly.

Roušky na červeném koberci

Roušky a dezinfekční gely, měření teploty u vchodů, nákup vstupenek online a fanoušci v bezpečné vzdálenosti od červeného koberce - tak má vypadat letošní Mezinárodní filmový festival v Benátkách. O opatřeních, která mají zamezit šíření koronaviru na tomto nejstarším filmovém festivalu světa, v pátek oznámili organizátoři a informovala o nich agentura ANSA.

Benátský festival, jehož 77. ročník se má konat od 2. do 12. září, počítá letos kvůli pandemii covid-19 s řadou opatření. U všech vstupů do festivalového areálu na benátském ostrově Lido bude kromě obvyklých bezpečnostních prohlídek návštěvníkům měřena teplota. Pokud skenery zjistí více než 37,5 stupně, nebude osoba vpuštěna dovnitř. Ve všech prostorách, i venkovních, budou povinné roušky a v sálech budou některá místa volná, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost.

Změny doznají i přehlídky na červeném koberci. Fanoušci budou moci své hvězdy sledovat jen z větší vzdálenosti, blíž budou smět pouze fotografové. Také tiskové konference budou mít omezený počet míst, ale letos budou nově streamovány přes internet. Už dříve bylo oznámeno, že kvůli covid-19 letos benátský festival představí méně filmů než v předchozích ročnících a některé ze sekcí budou zrušeny či vysílány online. Například sekce Venice Classics, v níž loni získal cenu za nejlepší restaurovaný film černobílý snímek českého režiséra Gustava Machatého Extase z roku 1932, se letos v Benátkách neuskuteční.

Český zástupce letos mezi soutěžními filmy hlavní sekce není, na rozdíl od loňska, kdy se po čtvrtstoletí do hlavní soutěže dostal snímek českého režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

Reklama

Doporučované