Hlavní obsah

Komárek na piana vybral 7,7 milionu korun. Deset škol na ně ještě čeká

Foto: Karel Komárek Family Foundation

Nadace shromažďuje peníze na klavíry pro umělecké školy.

Reklama

Od té doby, co miliardář Karel Komárek rozjel sbírku Piana do škol, se jeho rodinné nadaci podařilo vybrat 7,7 milionu korun. Ještě deset základních uměleckých škol v Česku na klavíry čeká.

Článek

Poté, co miliardář a šéf investiční skupiny KKCG Karel Komárek loni odkoupil přes svou rodinnou nadaci klavíry Petrofu a věnoval je českým základním uměleckým školám, rozjel veřejnou sbírku na koupi dalších nástrojů. Na „Piana do škol“ se přesně za 106 dní podařilo vybrat 78 procent cílové částky.

Lidé na klavíry přispívají i v současné nelehké době, kdy je finanční situace mnohých ovlivněná koronavirovou krizí. Tisková zpráva uvádí, že se díky velkým i malým dárcům zatím stihlo vybrat 7,7 milionu korun. Za vybranou částku jsou pořizovány klavíry P125 M1, které poputují do dalších českých a moravských ZUŠ.

„Je to krásná a povzbuzující částka. Velkým úspěchem je pozvednutí dosud opomíjeného tématu v oblasti vzdělávání a zapojení široké veřejnosti i v této složité době,“ okomentovala vybranou částku manažerka aktivit nadace Via Clarita Dagmar Goldmannová.

Už loni se manželé Karel a Štěpánka Komárkovi rozhodli odkoupit 12 klavírů tuzemské značky Petrof. Kvůli návštěvě české delegace na Tchaj-wanu je totiž čínský odběratel odmítl převzít, ale díky nadaci Karel Komárek Family Foundation (KKFF) se dostaly do ZUŠ. Od té doby školy dostaly celkem 47 pian a klavírních křídel od KKFF v celkové hodnotě 13 milionů korun. Aktuálně na nové nástroje čeká ještě deset českých škol, které mohou lidé podpořit na webových stránkách projektu Piana do škol.

„Důležitá je také sounáležitost s komunitou okolo jednotlivých škol a vědomí, že je vůbec možné se na lidi ve svém okolí obrátit a o něco takového je požádat. Jednotlivé školy teď mají také skvělou příležitost na sbírku navázat a oslovit ve své komunitě nové dárce a podporovatele do budoucna,“ uvedla v tiskové zprávě Goldmannová.

Během první výzvy o klavíry z „čínské“ zakázky požádalo 152 zájemců, což odpovídá třetině všech ZUŠ v Česku. Odborná komise z nich vybrala ty, které piana potřebovaly nejvíce. „Hned na začátku jsme řekli, že nástroje by měly směřovat tam, kde se kromě zmíněných kritérií mohou frekventanti pochlubit úspěchy v hudebních soutěžích. Odborná komise brala v potaz i lokalitu, v níž konkrétní ZUŠ funguje, a snažili jsme se upřednostnit chudší regiony,“ vysvětluje ředitel nadace KKFF Luboš Veselý.

Školy, které od KKFF dostaly první klavíry, byly vybrány v listopadu. Komárkova nadace se však ve své iniciativě rozhodla pokračovat. „Koncem roku 2020 už nám bylo jasné, že chceme v této aktivitě pokračovat. Přesvědčila nás o tom jednak neutěšená situace na školách, o níž jsme se dozvěděli právě díky detailní práci odborné komise, ale také ohlas veřejnosti a konkrétních dárců, kteří se do projektu spontánně zapojovali,“ říká Štěpánka Komárková, spoluzakladatelka KKFF.

Při zkoumání se také zjistilo, že průměrné stáří nástrojů ve školách se pohybuje kolem 49 let. Nástroje na výuku by se však měly obměňovat po deseti, maximálně 15 letech. Podle Jana Svobody, ředitele Základní umělecké školy Václava Pichla v Bechyni, na děti a školy nikdo moc nemyslí. „Je vidět, že děti by strašně rády zase chodily do školy. Díky nadaci manželů Komárkových se ale máme na co těšit. Bez toho by nám tady bylo smutno,“ uvádí Svoboda, jehož škola obdržela křídlo Petrof minulý týden.

Podle Veselého na sbírku Piana do škol doposud přispělo celkem 555 drobných a velkých dárců nejen z Česka, ale i z Velké Británie nebo USA. Na klavíry přispívali i jednotlivci z řad rodičů. Například v Poličce vybrali rodiče a místní částku na zaplacení poloviny piana, zbytek doplatila společnost Cleverlance. „Lidé často věnují peníze na školu ve městě, kde například vyrůstali,“ doplňuje Veselý. Podle něj byl významným počinem i dar pěti pianin přímo od společnosti Petrof.

Reklama

Související témata:

Doporučované