Hlavní obsah

Komentář: 5 novinek z Čapího hnízda. Žalobce má Babiš z krku, Zemana ne

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: hnutí ANO

Spravedlnost existuje, hurá, já jsem vám to říkal.

Reklama

Městský státní zástupce v Praze Martin Erazím zastavil trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Několik let vyšetřování vyprodukovalo víc než dvacet tisíc stran spisu, aby žalobci nakonec usoudili, že se zločin nestal. Co si z toho odnést?

Článek

1. Trestní stíhání se podle statistik zastavuje výjimečně. To ještě neznamená, že žalobci rozhodli nesprávně nebo dokonce přimhouřili oko, protože jde o předsedu vlády a jeho rodinu. Optimista těch víc než dvacet tisíc stran vidí jako důkaz důkladné práce nad zdánlivě jednoduchým případem.

Skeptik namítne, že se všechno jen zbytečně protahovalo a znesrozumitelňovalo, aby bylo dostatek alibi celou věc odložit do šuplíku.

Andrej Babiš nejdřív tvrdil, že Čapí hnízdo byl jeho nejlepší nápad, pak říkal, že neví, komu patří. Sám se do toho zamotal. Když došlo na vyšetřování, od začátku celý případ stavěl jako spiknutí, kampaň-účelovku, a ve finále prohlásil, že jestli existuje spravedlnost, státní zástupce stíhání zastaví.

Když se tak opravdu stalo, je takové rozhodnutí kvůli Babišovi zatížené nedůvěrou.

Na této situaci je dobře vidět, proč měl kvůli svému obvinění odstoupit, minimálně jako premiér. Takhle – i teď – dostal justici ve svém vlastním případu pod tlak z titulu své funkce. Nepřípustné.

2. Státní zastupitelství se na druhý pokus vyjádřilo srozumitelněji. Žalobci Šaroch a Erazím své rozhodnutí opírají o analýzu, co je a není malá nebo středně velká firma, a usoudili, že Čapí hnízdo při žádosti o dotaci tyhle parametry splnilo. Jdou s kůží na trh – co jim také zbývá – a vědí, že si své rozhodnutí budou muset obhájit před podrobným zkoumáním.

Zkoumat se bude od první hodiny to, proč rozbor velikosti Čapáku trval orgánům činným v trestním řízení tak dlouho. Neměla se taková otázka objasnit hned na začátku?

Přitom se bude připomínat prazvláštní cestování farmy mezi holdingem a rodinnými příslušníky, což je fakt bez ohledu na rozhodnutí žalobců. A samozřejmě zpráva OLAFu, kvůli které nástupnická firma padesátimilionovou dotaci vracela.

3. Je rozhodnutí žalobců správné, přesvědčivé, podložené? To zatím nevíme, ale určitě se nedá říct, že je nedůvěryhodné. Nedůvěru do případu vnášel den za dnem Andrej Babiš. Že teď „došlo na jeho slova“, rozhodně samo o sobě neznamená, že mu žalobci šli na ruku. Důvěra v justici trvá.

4. Trvají také jiné problémy Andreje Babiše. Masivní střet zájmů. Nebo, když zůstaneme na Čapím hnízdě, podezření z daňového úniku prostřednictvím nadhodnocené fiktivní reklamy. Pochopil někdo, proč by na farmě v polích u Olbramovic měla za miliony inzerovat východoněmecká chemička?

5. Stíhání kvůli Čapímu hnízdu může ještě rozjet nejvyšší zástupce Pavel Zeman. Jak rozhodne, nevíme. Když potvrdí páteční verdikt, což se zdá pravděpodobnější, prezidentskou milost Andrej Babiš potřebovat nebude.

V každém případě s ní nemusí kalkulovat tolik, jako doteď. Otevírá se mu příležitost, aby se od Miloše Zemana emancipoval, nenechával ho paralelně vládnout, diktovat a překvapovat.

Je ale otázka, jestli Andrej Babiš o něco takového stojí. Ví, že jeho a Zemanovi voliči se v nemalé míře překrývají, že prezident je nevypočitatelný a sleduje své vlastní, respektive hradní zájmy. Dokázal by ještě do voleb 2021 Babišovi zatopit, milost nemilost.

Reklama

Doporučované