Hlavní obsah

Babiš mladší je ještě stíhán. Co bude s jeho větví kauzy Čapí hnízdo?

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Babišův syn z prvního manželství s českou policií dlouhodobě nekomunikuje.

Reklama

Čeští policisté požádali o pomoc v případu Švýcary. Ti ale mlčí.

Článek

Městské státní zastupitelství zastavilo stíhání premiéra Andreje Babiše, jeho blízkých a manažerů z koncernu Angrofert v dotační kauze Čapí hnízdo. Již před časem byl ale případ rozdělen na dvě větve. Do druhé žalobce Jaroslav Šaroch vyčlenil samostatně Andreje Babiše mladšího. Toho totiž policie nebyla dlouhodobě schopna vyslechnout, protože premiérův syn z prvního manželství je ve Švýcarsku a není s vyšetřovateli v kontaktu.

Premiérův syn je tak stále stíhán. Podle informací Neovlivní.cz ovšem dojde záhy i k zastavení jeho vyšetřování. „Logika věci je taková, že pak by mělo skončit stíhání i mého klienta. Všichni čekáme, až se to nějak vytříbí,” řekl serveru advokát Petr Topinka. To serveru potvrdil i zdroj obeznámený s justičními postupy. „Jestli bude skutečně zastaveno stíhání Andreje Babiše staršího a spol., dostane státní zástupce od policie na stůl i případ juniora, aby se s ním vypořádal,“ uvedl.

Policisté doteď čekali na pomoc od švýcarských kolegů. Ty požádali o výslech Babiše mladšího, protože premiérův syn hraje v případě dotace na Čapí hnízdo stěžejní roli. Může říct, jak to ve skutečnosti bylo s vlastnictvím farmy v době, kdy obdržela z Unie padesátimilionovou dotační injekci, napsal server Neovlivní.cz. Andrej Babiš mladší už reportérům Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi loni prozradil, že v případě Čapí hnízdo podepisoval dokumenty, aniž tušil, co v nich je.

Stejně tak čeští vyšetřovatelé žádali o přezkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího. Původně totiž právníci policistům nahlásili, že premiérův syn není výslechu schopen kvůli zdravotním obtížím.

Ani na jednu žádost zatím švýcarská strana neodpověděla.

Reklama

Doporučované