Hlavní obsah

Komentář: Ekonomika bude krvácet. I kvůli „volnočasovým aktivitám“

Foto: Seznam Zprávy

Když premiér slibuje, že plošná opatření nebudou, co zbývá ministrovi zdravotnictví než mlžit?

Reklama

Ministr zdravotnictví Roman Prymula naznačil, co všechno nám od pondělí zruší. Účast na vnitřních aktivitách omezí na deset lidí, na venkovních na dvacet.

Článek

Ale nebojte, opatření se prý ekonomiky dotknou co nejméně: „Cílíme na volnočasové aktivity, ne na aktivity, které interferují s naším ekonomickým životem,“ pravil ve Sněmovně ministr.

Co přesně je myšleno volnočasovými aktivitami, zatím přesně nevíme. Jak je už dobrým zvykem, vláda nás nejdříve navnadí neurčitým prohlášením a pak nás nechá pár hodin až dní tipovat. Asi abychom se nenudili, když se nám teď omezí ty volnočasové aktivity.

Navozuje to ale dojem, že lidé si prostě v době krize odpustí zábavu a všechno ostatní poběží tak, jak má. Jenže je opravdu jen velmi málo volnočasových aktivit, které lidé hromadně provozují a zároveň na ně není navázán nějaký ten byznys.

Když mi třeba zrušíte lekci jógy, mám to blbé a budu muset začít cvičit doma. Když ji ale zrušíte mojí učitelce jógy, nebude mít doma z čeho zaplatit nájem. I oslava kulatin dá vydělat místní restauraci nebo cukrářce. Svatební byznys je v troskách už od jara – lidé kvůli omezením uzavřeli o deset tisíc sňatků méně a svatby, které se konaly, byly menší a levnější.

Přesvědčení, že zrušení „zábavy“ vlastně ekonomicky nic moc neznamená, je falešné. Podobně jako radost lidí na sociálních sítích, kteří posílají umělce kvůli zrušeným představením „konečně pořádně makat rukama“. Ono totiž spousta lidí makajících rukama v zákulisí přijde o práci spolu s nimi.

Těžko samozřejmě podezírat ministra zdravotnictví, že by tohle všechno nevěděl. Jenže co můžete dělat, když váš šéf sebevědomě slibuje, že žádná plošná opatření nebudou. A později se vymlouvá, že tedy plošná opatření budou, ale rozhodně ne ekonomická.

Proti samotným opatřením, která Roman Prymula chystá, se toho asi nedá moc říct. Na ekonomiku nedopadnou tak tvrdě jako jarní lockdown a něco kvůli plnícím se nemocnicím udělat musí. Ostatně podobná nebo i přísnější omezení už zavedly i státy, ve kterých se koronavirus zdaleka nešíří tak rychle jako u nás.

Ale opravdu není fér se schovávat za výrazy jako „volnočasové aktivity“ a tvářit se u toho, že omezujeme jen nějaké zbytné zábavičky. Vláda by měla přiznat, že se chystá zavést plošná ekonomická opatření a tvrdě omezit něčí byznys.

Je celkem jasné, proč se jí do toho nechce. Spolu s tím by bylo také potřeba přijmout alespoň část odpovědnosti za škody, které to mnoha firmám a podnikatelům způsobí. Jaro nás stálo půl bilionu – omezení tehdy sice byla nesrovnatelně tvrdší, ale také se například vyplácela mimořádná pomoc podnikatelům v nouzi.

Teď místo toho chystáme rouškovné pro důchodce.

Anketa

Vláda vyhlásila od pondělí 5. října nouzový stav. Co si o tom myslíte?
Souhlasím.
14,8 %
Souhlasím, ale měla to udělat dřív.
25,5 %
Nesouhlasím.
57,4 %
Není to důležité.
2,3 %
Celkem hlasovalo 11731 čtenářů.

Reklama

Doporučované