Hlavní obsah

Komentář: Hvězdná chvíle Pavla Zemana

Foto: Seznam Zprávy

Pavel Zeman na tiskové konferenci.

Reklama

Nejvyšší žalobce dokázal delikátní situaci kolem kauzy Čapí hnízdo sehrát velmi šikovně, píše k rozhodnutí zrušit zastavení trestního stíhání Andreje Babiše Jindřich Šídlo.

Článek

Pavel Zeman nemá zrovna pověst showmana. Mnohem spíš je to při svých veřejných vystoupeních (důležité je slovo „veřejných“) hyperkorektní úředník, schopný kreativně využít všech možností, které mu dává zcela nesrozumitelná „právnická“ čeština.

A někdy se to docela hodí. Způsob, jakým se nejvyšší státní zástupce postavil k případu trestního stíhání premiéra Andreje Babiše, byl příkladný. Nikoliv kvůli tomu, jak rozhodl, aby bylo jasno.

Ale kvůli tomu, jak to oznámil veřejnosti.

Ze Zemanova brněnského sídla neunikla během téměř tří měsíců ani jediná informace, sám Zeman i jeho lidé si dali dobrý pozor, aby neřekli jediné slovo, které by mohlo naznačit, jak o věci smýšlejí.

Poté Pavel Zeman svolal tiskovou konferenci, kde na poměry úřadu srozumitelným způsobem oznámil svoje rozhodnutí. Zdůraznil přitom, že je inženýr Babiš i nadále nevinen, že celá věc v téhle fázi není zralá na odložení, ale ani na obžalobu. Tečka, žádné další rozhovory, odchod na oběd.

Situace Pavla Zemana je jistě obtížná, ve své funkci může skončit, kdykoliv si vláda vzpomene. Než se začneme dojímat jeho statečností, je také potřeba říct, že Zeman nemá moc co ztratit. V jeho 47 letech by i teoretický vyhazov z místa neznamenal o moc víc než začátek další kariéry. Ve své funkci je už téměř devět let, jednou ji bude muset opustit tak jako tak.

Zeman ale dokázal celou delikátní situaci sehrát velmi šikovně. Možná, že prezident Miloš Zeman už ve čtvrtek oznámí, že uděluje premiérovi abolici, jak slíbil. Což ovšem neznamená nic jiného, než že to kdysi slíbil. Žalobce Zeman nechal svého mluvčího několikrát zopakovat, že to v jeho rozhodování nehrálo vůbec žádnou roli. Tečka, ani slovo navíc.

A na závěr jen trocha střízlivosti. Celá kauza samozřejmě může skončit i tak, že stíhání znovu zastaví pražský návladní Jaroslav Šaroch nebo že soud nakonec Andreje Babiše osvobodí. Při premiérově úpornosti a marketingové šikovnosti jeho týmu nemůže nikdo čekat ani to, že by snad premiér rezignoval a odjel se rekreovat na Čapí hnízdo. Naopak, Babiš zvolí strategii kombinace sebelítosti oběti, proti níž se spikl celý svět, a soustředěného tlaku na své voliče.

A těch je dva roky po volbách a necelé dva před těmi dalšími stále kolem třiceti procent, zatímco opozice nedokázala za tu dobu najít fungující taktiku, jak Babiše ve volbách porazit. A do chvíle, kdy bude na Hradě sedět Miloš Zeman, bude také tenhle tandem české politice dál vládnout.

Reklama

Doporučované