Hlavní obsah

Komentář: Kafe s sebou zakázáno. Ještě jsme se nezbláznili, ale skoro

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Zapomeňte.

Reklama

Logika vládní kávové vyhlášky je třeskutá. A důsledky jasné.

Článek

Jednou se tomu všichni společně zasmějeme. Ale ta chvíle je bohužel daleko.

Vláda tento týden významně operovala na poli sanitárních opatření a postupně se propracovala až k zákazu prodeje nápojů s sebou. Takže například kelímku kávy nebo čaje (bez rumu). V bistru (hospody jsou ještě otevřené) ani u okénka vám ho nesmí prodat, je to příliš nebezpečné.

Novinářům, kteří si po zkušenostech s tím, že se vláda nedokáže kloudně vyjádřit, mysleli, že jde o nedopatření nebo legislativní vtip, ministr Blatný vysvětlil:

„Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem.“

Správně. Pamětníci přece vědí, že kabinet od začátku prozíravě neomezuje svatou „ekonomiku“, nýbrž pofidérní „volnočasové aktivity“. Jako je courání na čerstvém vzduchu.

Takže je úplně logické, že svůj hrnek si musíte vypít pěkně uvnitř v teple za zpocenými okny vedle ostatních. Venku je to riskantní, hrozí rozestupy, ostatně přece proto se provoz restaurací během první vlny přesouval z lokálů na zahrádky a chodníky.

Tím ale třeskutá logika kávové vyhlášky nekončí.

Vláda si zřejmě představuje, že člověka s horkým nápojem v ruce se zmocní cosi jako promořovací pud. A okamžitě vystřelí do chumlu spoluobčanů na nejbližším vánočním trhu, i kdyby ten stál dvacet kilometrů daleko. Jít s tekutinou, za kterou jsme zaplatili, obyčejně po ulici nebo parkem, nebo si s ní prostě počínat jakkoli v mezích základních epidemiologických směrnic, takovou svobodu se občanům dát neodvažujme. Střežme se toho!

Posedlost státu cizelováním pravidel běžných životních situací – aby se nám lidé chovali správně – je tradiční. A zhoubná. Ovšem v pandemických opatřeních postoupila do vyšší a ještě nesrozumitelnější dimenze.

Řadu covidových týdnů fungoval prodej nápojů s sebou bez problémů. Šlo o zavedenou záležitost, která se stala oporou zkoušeného kavárenského podnikání.

A teď najednou šlus, protože vláda má krvavé oči z vánočních trhů. A tak si nemůžete ani ráno cestou do práce koupit kafe, jak jste zvyklí. Pokud ho do sebe nekopnete hned vevnitř, nebo si ho neodnesete pod kabátem či v neprůhledném pytlíku (a tím pádem se spolu s obsluhou přestanete pohybovat na legální bázi).

Je pátek večer. Premiér do této chvíle nařízení neanuloval sdělením „úmyslem vlády rozhodně nebylo, aby…,“ takže platí „není to omyl“. Důsledky jsou odhadnutelné:

Ano, malému procentu občanů se skutečně podaří zprotivit korzování po vánočních trzích nasucho. Tím se nepatrně sníží mobilita a počet kontaktů. Význam pro šíření viru to bude mít minimální, v porovnání s řadou dalších situací rozhodně.

Vedlejší účinky pak popisuje příručka Jak vytočit obyvatelstvo snadno a rychle. Situace je vyhecovaná. Právě takové „drobnosti“, chápané spíš jako ústrky, přispívají k tomu, že lidé nebudou chtít respektovat i jiná a důležitější pravidla hry. Když je teď nutí, aby horké kafe srkali tajně z pytlíku a na procházky si brali termosky z domova.

Spolu to zvládneme. Předpokládám, že i ministr Blatný doporučuje teplo a tekutiny.

Reklama

Doporučované