Hlavní obsah

Komentář: Mynář s Ovčáčkem v Downing Street

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Hlavní politický stratég a mediální poradce britského premiéra Dominic Cummings je v nesnázích.

Reklama

Všechny dostupné zbraně nasadila vláda britského premiéra Johnsona s cílem zachránit kůži hlavnímu stratégovi Konzervativní strany Dominiku Cummingsovi. Neštítí se ani komunikačních metod, které jsou dobře známé v české kotlině.

Článek

Čím je pro Andreje Babiše Marek Prchal, tím je pro britského premiéra Borise Johnsona a jeho Konzervativní stranu chlapík jménem Dominic Cummings. Při vší úctě k Marku Prchalovi, britský politický stratég s diplomem z Oxfordu je přece jen o level výš. Vymyslel úspěšnou brexitovou kampaň Vote Leave, „upekl“ schválení dohody o vystoupení Británie z EU a dovedl konzervativce v prosinci 2019 k naprosto drtivému vítězství v parlamentních volbách, po kterých by si bývali Toryové mohli na několik let dát nohy na stůl, nebýt už zmiňovaného brexitu a pak také nového typu koronaviru.

Ten dostal na jednotku intenzivní péče premiéra Johnsona a pořádně zavařil i samotnému Cummingsovi, a to nejen tím, že se mu virus dostal do těla. Chlapík, jehož se v britských vládních kruzích všichni bojí a který skládá účty jen Borisi Johnsonovi, pokud vůbec, totiž v rozporu s pravidly izolace a vlastní karantény vyrazil do Durhamu v severovýchodní Anglii za rodiči, což je pořádná štreka. Společným šetřením to zjistili kolegové z Guardianu a Mirroru.

Cummings jednal způsobem, který by tzv. „obyčejnému“ občanovi Spojeného království vynesl pokutu od policie. A že se takových pokut rozdaly v posledních týdnech tisíce po celé zemi, nemluvě o tom, že svobodymilovní Britové snášejí dlouhodobou izolaci velmi špatně. A tak berou neobyčejně nelibě, jestliže se někdo privilegovaný tváří, jako by se ho pravidla tak docela netýkala.

Situace je o to zajímavější, že podle posledních zjištění nešlo o jakousi partyzánštinu geniálního stratéga, nýbrž o „výlet“, který přinejmenším jednou zopakoval a o kterém s největší pravděpodobností několik osob v Downing Street číslo 10 vědělo.

Volání po Cummingsově rezignaci nebo vyhazovu během víkendu zesílilo do nebývalých rozměrů. Ke smůle Borise Johnsona a jeho poradce tu jsou už dva křiklavé precedenty veřejně činných osob, které porušily „lockdown rules“, pravidla izolace, a musely se v řádu hodin poroučet. Jako první to byla šéfka zdravotní služby skotské vlády Catherine Calderwoodová a nedávno také profesor Neil Ferguson, jehož expertiza Brity paradoxně do izolace uvrhla.

Jenže Dominic Cummings zvaný Dom má doložku nejvyšších výhod a je považován za nejméně postradatelného z nepostradatelných, a tak vládní garnitura na sociálních sítích spustila nevídanou a nevídaně trapnou protiakci. Konzervativní whipové, kteří jinak dohlížejí na stranickou disciplínu při hlasováních, obvolávali ministry a poslance, aby na Twitteru a Facebooku honem napsali status, že jde o hon na čarodějnice, štvavou kampaň fake news médií, že Cummings nic špatného neudělal a že jednal v nejlepším zájmu své rodiny.

Pár politiků Konzervativní strany se k téhle nechutné hře odmítlo přidat, ale byli v menšině. Gove, Raab, Patelová, Rees-Mogg, Hancock a další se vrhli na displeje svých smartphonů a jali se vyťukávat texty jako vystřižené z komunikace Vratislava Mynáře a Jiřího Ovčáčka.

Celá situace ukazuje, jak cenným zbožím Dominic Cummings je a jak silní v kramflecích si konzervativci připadají.

Ministr Oliver Dowden dokonce ve svém mimořádně arogantním tweetu napsal, že „Dom dodržel pravidla, staral se o rodinu, a to je konec příběhu“. To vyprovokovalo k odmtavé reakci dokonce autorku Harryho Pottera, společensky velmi angažovanou J. K. Rowlingovou, která o ukončování příběhů leccos ví.

Někdy mi lidé vyčítají, že jsem v minulosti za svého působení v Londýně při komentování českého dění příliš často sahal k výrazu: „Tohle by se v Británii nestalo.“ V tomto případě jsem se šeredně mýlil. Nikdy bych si býval nemyslel, že úzkou Downing Street v centru britské metropole zavane smrdutý odér myšlení Pražského hradu.

Myslím, že svou namyšlenou obranou neobhajitelného jednání Dominika Cummingse udělali Boris Johnson a jeho vládní tým obrovskou chybu a že jim tohle chování lidé jen tak neodpustí a nezapomenou. My si možná takhle kálet na hlavu necháváme, ale Britové na tohle fakt nejsou stavění.

Reklama

Související témata:

Doporučované