Hlavní obsah

Komentář: Obětoval jsem se, a někdo mi to kazí. Babiš ví, jak na nás

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vlada.cz

Andrej Babiš při videokonferenční schůzi vlády v květnu 2020.

Reklama

Jsou věty, které stojí za to rozebírat s elektronickou tužkou.

Článek

Předseda ANO Andrej Babiš přijel ve čtvrtek do Brna řešit neutěšené poměry v tamní organizaci. Po jednání poskytl novinářům víceméně standardní rozhovor co a jak, ale ční z něj jedna věta:

„Neobětoval jsem deset let mého života na to, aby to finále mi někdo kazil.“

Myslí to upřímně.

Že nejde o nějaký nepodstatný background, dosvědčuje i Babišův twitterový účet, který myšlenku (bez zájmena „mi“) zopakoval jako klíčový citát:

V kontextu zní Babišův výrok takto: „Krajské volby na to (záměr zrušit a znovu ustavit brněnské ANO, pozn. red.) nemají vliv. Náš hlavní cíl je vyhrát volby v roce 2021. Neobětoval jsem deset let mého života na to, aby to finále někdo mi kazil. Pokud krajské organizace vybírají lidi, kteří potom mají různé přešlapy, a má to negativní vliv na hnutí, tak jsem jasně řekl, že už nebudu takové věci tolerovat. Nesmí tu být lidé, kteří občas mají nějaký problém, a potom to má na nás negativní vliv.“

Pojďme si to rozebrat s elektronickou tužkou.

Neobětoval jsem deset let života…

Tady vidíme Andreje Babiše vtěleného do postavy trpitele. Nebo obráceně, to je jedno. Ano, jde o deset let starý a podle politických výsledků velmi úspěšný narativ sebeobětování.

Do politiky nechtěl. Ale protože se už nemohl dívat na neschopnost a zkorumpovanost, Babiš se ve vyšším zájmu přemohl. Když přišla v televizní debatě v říjnu 2013 řeč na to, koho by strany po volbách poslaly do vlády, přijal výzvu slovy: „Pokud jde o Ministerstvo financí, tak já bych se obětoval.“

Neobětoval jsem deset let života, aby to finále…

Zatímco motiv oběti nepřekvapil, parlamentní volby 2021 jako „finále“ se staly předmětem zájmu sportovních a politických komentátorů. Babiš už se vidí ve finále? Takže poslední zápas? Když ho prohraje, ukončí kariéru, to už ohlásil dřív. A když neprohraje? Bude příště obhajovat? Bude ještě nějaké další finále? Máme tomu rozumět tak, že o hradní Grand Slam nestojí? Dávají to někde on-line?

Neobětoval jsem deset let života na to, aby to finále mi někdo kazil…

Tohle je Babišova hybridní specialita: průsečíky jednotného a množného čísla. Zatímco rozhovor se věnuje hlavně množnému číslu, takové to my a společně, najednou z něj jako pětikoruna z peněženky vypadne Já. Obětoval jsem kus života, a někdo mi to chce kazit. Mně!

Andrej Babiš samozřejmě nemluví jen výhradně o sobě, říká i „potom to má na nás negativní vliv“, ale co je rozhodující a kde leží střed, si přece rozumíme všichni.

Tady, už bez tužky, můžeme ukázat i rozdíl mezi Babišovým projektem a zbývajícími parlamentními společnostmi. Zkuste si představit, že Petr Fiala, Ivan Bartoš, Markéta Pekarová Adamová, ale také Vojtěch Filip, Václav Klaus mladší a dokonce i Tomio Okamura v takové situaci, když je řeč o nehodných spolustranících, zdůrazní své osobní dílo. Mluví o tom, že to poškozuje „jejich“ práci.

Mise ostatních politiků se rozhodně navzájem liší - ale taky se zároveň liší od té Babišovy. Nepěstují si příběh někoho, kdo se pobytem v politice obětuje - a to kvůli nám, v našem zájmu, a to, jak snad všichni chápeme, je oběť hodná toho slova.

Tak mu to, prosím, ještě k tomu nekažte, ano? Nejlépe nikdo.

Reklama

Související témata:

Doporučované