Hlavní obsah

Komentář: Proč se po rudém rouhání Vojtěcha Filipa nestane vůbec nic

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Negativní vliv EU a USA versus dva slovanské národy. Svět podle Vojtěcha Filipa.

Reklama

Kdo se tu nestydí?

Článek

Interview Vojtěcha Filipa pro ruský armádní deník (sic!) Krasnaja zvezda po zásluze rezonuje i v českém překladu. Podle protokolárního pořadí 8.-12. nejvyšší ústavní činitel se v ruském médiu vyslovil spíš jako představitel 5.-8. kolony než České republiky.

V neděli předseda KSČM v televizi Prima potvrdil, že si stojí za svým: „Nepoplival jsem zájmy České republiky, je to můj názor, mám pro to důkazy.“

Filip v Rudé hvězdě mimo jiné pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům, padlým v boji s ruskými bolševiky.

„Členové KSČM a další čeští občané kladně hodnotí skutečnost, že ruská vláda nemá zájem na tom, aby nutila místní úřady stavět památníky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobozovali a neudělali nic dobrého pro nejskvělejší světovou socialistickou revoluci minulého století v roce 1917 v Rusku.“ (Překlad agentury ČTK.)

Pokud jde o odstranění Koněvova pomníku, Filip pravil, že „někteří pražští fašizující politici pod negativním vlivem Evropské unie a Spojených států hodlají narušit až dosud dobré vzájemné vztahy mezi dvěma slovanskými národy a nestydí se urážet památku osvoboditelů z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu“.

Kdo je tu čí spojenec a kdo nepřítel? Kdo se nestydí?

Na Filipovy nehoráznosti reagovali někteří čeští politici slovy. Pokud jde o činy, odpověď, ke které ale na 99 procent nedojde, by teoreticky mohla být asi trojí:

1. Právní odpověď. Velebení bolševického převratu, spjatého s násilím a krutou diktaturou, by mohlo mít něco společného s paragrafem 405 trestního zákona. Jeho skutková podstata zahrnuje i „veřejné popírání, schvalování nebo snahu ospravedlnit komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti“. Ale uznejme rovnou: Vojtěch Filip neřekl, že zločiny bolševiků byly dobrá věc, on „jen“ vyzdvihl význam komunistické revoluce. A navíc má imunitu.

Klást bolševiky do kontrastu s legionáři, „kteří pro revoluci neudělali nic dobrého“, je nechutné, na trestní stíhání ale nedojde.

2. Politická odpověď. Vojtěch Filip je místopředsedou Sněmovny, protože ho zvolila většina poslanců. (S přestávkou 2010-2013 vykonává tuhle funkci už od roku 2002!). A většina poslanců by ho, například kvůli jeho rouhání v Rudé hvězdě, mohla odvolat.

To se ale skoro určitě nestane. Kvůli – nebo díky, podle toho, jak to berete – politické matematice. Babišova vláda, na to se pod dojmem galaktického sebevědomí některých jejích členů rádo zapomíná, je totiž menšinová. Kdyby komunisté hlasovali proti ní, bývala by nebyla (nebo by byla bez důvěry, tak určitě). Suspendovat jejich předsedu, protože mluví hezky o VŘSR a nehezky o pražských politicích? Nebuďte naivní.

3. Symbolická odpověď. V duchu „s komunisty se nemluví“. Ta je ze všech tří dokonce tou nejutopičtější. Protože aby byla opravdu k něčemu, musela by přijít ze symbolického místa – totiž z Hradu.

A zněla by například tak, že Vojtěch Filip kvůli tomu, co říká, nedostane pozvánku na oslavu 28. října, státního svátku, o který se zasloužili i českoslovenští legionáři. (Využívat hradní ceremoniál k podobným gestům není žádná sláva, ale vzhledem k tomu, že Miloš Zeman některé význačné lidi nezve úplně běžně, dalo by se to akceptovat i ve Filipově případě.)

Utopie takové představy vyplývá z harmonie Zeman-Filip ve vztahu k Rusku a z řady dalších věcí. A samozřejmě, většina pro odvolání Vojtěcha Filipa se nenajde i proto, že někteří poslanci dobře rozumí tomu, že by v takovém případě měly jejich partaje co do činění s Hradem. A toho se obávají. Smutné.

Reklama

Doporučované