Hlavní obsah

Komentář: Strašná i dobrá zpráva o Slovensku

Petr Šabata
Novinář, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Foto: Profimedia.cz

Marián Kočner uprostřed eskorty u soudu v Pezinku, který ho 3. září zprostil obžaloby z objednání vraždy.

Reklama

Proč jsou Slováci v šoku z rozhodnutí soudu v případu Jána Kuciaka.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová za více než rok ve funkci neřekla nahlas, že je z něčeho v šoku. Až ve čtvrtek – po rozsudku, který rozhodl, že si obvinění Marián Kočner a Alena Zsuzsová neobjednali vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Prezidentka (která hned v další větě dodala, že verdikt soudu respektuje) je v šoku, rodiče zavražděných jsou v šoku, Slovensko je v šoku.

Mají a nemají k tomu důvod. Rozsudek je strašná i výborná zpráva o Slovensku.

„Zabijí vám děti, a stejně se nedomůžete spravedlnosti,“ pronesla chvíli po rozsudku Zlatica Kušnírová, matka Martiny. Bezmoc, tak popsala svůj nejsilnější pocit. A dodala: „Začíná boj za spravedlnost a za slušné Slovensko.“ Ano, pro blízké Jána a Martiny je to strašná zpráva. Jejich hluboké rozčarování a slzy jsou namístě, neumenší je ani účast, kterou jim vyjádřila Čaputová, ani upřímná omluva, jakou vyslovili někteří komentátoři.

Nemůže je uspokojit ani písemné zdůvodnění rozsudku, ani rychlé odvolání, které podal prokurátor.

Je tu také nevysvětlitelný paradox celého tragického příběhu. Byli úkladně zavražděni dva lidé. Ján Kuciak kvůli své investigativní práci, Martina Kušnírová proto, že s ním byla ve chvíli, kterou si vrahové vybrali pro svůj čin. Vykonavatelé byli odsouzeni. Střelec se přiznal, jeho pomocník dostal 25 let, muž, který vše prakticky zařizoval a od začátku s vyšetřovateli spolupracoval, uzavřel dohodu o vině a trestu – ve výši 15 let. Nikdo nepochybuje, že tito tři zločinci nejednali bez objednávky. V průběhu vyšetřování a dokazování nezůstala žádná jiná možnost, že těmi objednavateli byl Kočner a jeho spolupracovnice Zsuzsová. I spolupracující zločinec jejich roli popsal dost přesně. Ale verdikt zní: nevinní.

Ovšem ani investigativní kolegové Jána Kuciaka nepřišli s indiciemi, natož důkazy, že soud jednal s jinou motivací, než jsou zákony, důkazy, vlastní vědomí a svědomí. A že se tedy nakonec neřídil zásadou „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ (in dubio pro reo). Což je v případě takového případu a neskutečného veřejného tlaku na verdikt „vinni“ vlastně velmi dobrá zpráva.

Rozsudek je to s největší pravděpodobností zákonný.

Ano, není běžné, že dva členové trestního senátu přehlasují předsedkyni, jak v tomto případě tvrdí slovenští novináři. Ano, není běžné, že soud na poslední chvíli odloží verdikt, jako to udělal tento senát Speciálního trestního soudu před měsícem. Ne, nevypovídá to nic o podezření, že Marián Kočner ví něco ošklivého na většinu současných i minulých politiků a byznysmenů a pod pohrůžkou zveřejnění si osvobozující rozsudek zařídil.

„Zatím to vypadá, že evidentní strůjci vraždy chtějí uniknout z drápů spravedlnosti… věřme, že spravedlnost si na oba počká,“ napsal na Facebooku premiér Igor Matovič a ozvalo se i zřetelnější volání po opačném verdiktu nad Kočnerem a Zsuzsovou. Ale to není volání po spravedlnosti.

Policii, prokuraturu, soudy všech stupňů, tajné služby, tyto všechny instituce musí nová politická garnitura reprezentovaná Zuzanou Čaputovou a vládou Igora Matoviče změnit tak, aby na ně bylo spolehnutí, že neúnavně hledají spravedlnost pro každého občana. To nejde zvládnout za půl roku, vždyť Robert Fico a jeho mocenská klika, která ze Slovenska udělala za dvanáct let mafiánský stát (slova exprezidenta Andreje Kisky), prohráli teprve letos v únoru.

Prohráli i proto, že po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové došla trpělivost slovenské společnosti. Proto, že desetitisíce rozhořčených lidí na náměstích žádaly velkou změnu a že ji pak prosadily ve volbách.

Dva životy jsou nesmírně vysoká cena za cokoliv. Ale ta kýžená změna nespočívá v tom, že o vině a trestu rozhoduje přání lidu, ale v tom, že i mafián a špinavec se domůže u soudu osvobozujícího rozsudku, když muži a ženy v taláru nemají dost důkazů proti.

Blízkým Jána a Martiny patří velká účast, povzbuzení a třeba i omluva. Pro jejich rozhořčení a zlost musí mít člověk pochopení.

Ale - v zájmu Slovenska - bylo by dobré pokusit se pochopit i rozhodnutí soudu.

Reklama

Doporučované