Hlavní obsah

Komentář: Zeman útočí na novináře. Proč má cenu to řešit i posté

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman jmenuje Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví.

Reklama

Kamery v Trůnním sále musely být namířeny do stropu, ale nechtěně zachytily dno.

Článek

„Pozvěte hyeny,“ vybídl prezident republiky zaměstnance Hradu a ceremoniál jmenování nového ministra zdravotnictví mohl začít. Slova mimo obraz zachytily kamery a po právu je zveřejnila televize Nova.

„Hyenami“ byli zjevně míněni novináři a novinářky, kteří museli čekat za dveřmi, dokud nebude prezident usazen v křesle. Pást se za této situace na známých zdravotních problémech hlavy státu by definici „hyenismu“ možná splňovalo, ale k ničemu takovému nedošlo – a z vůle Hradu dojít nemohlo. Novináři nedostali příležitost, aby se zachovali správně.

Takže se stalo jediné. Prezident urazil část přítomných a potažmo jednu profesní skupinu obyvatelstva. Že by to býval myslel jako přátelský šťouchanec, je při jeho dlouhodobém vztahu k žurnalistice a žurnalistům vyloučeno. A to hyeny jsou v porovnání s tím, co vykládal druhdy u Putina, ještě roztomilé.

Někdo může namítnout, že a) Zeman má pravdu a potrefené husy kejhají, anebo že b) to od něj není nic nového a není třeba dělat z komára velblouda, navíc když zoo otevírají už v pondělí.

Ale přece: když prezident jednu z řídkých příležitostí, kdy ho může veřejnost prostřednictvím médií spatřit „v přímém přenosu“, poznamená tímto způsobem, je namístě tomu věnovat pozornost.

A nejde jen o srovnání s fantastickou představou, že by tohle na okraj slavnostního aktu pronesli třeba Emmanuel Macron, Frank-Walter Steinmeier nebo Zuzana Čaputová, což by tamní tisk řešil s očima navrch hlavy.

Novou „kvalitou“ je bezprecedentní stav, v jakém se země nachází. Jak společnost, tak jednotlivce ždímá epidemie a protiepidemická opatření. Práva a svobody jsou omezeny. Lidé žijí ve stresu. Odpustit si řeči o „hyenách“ není jen otázkou důstojnosti, ale i sociálního míru. Novináři a novinářky čelí nepřátelství a anonymním nechutnostem i bez toho.

Že nejvyšší politický představitel dlouhodobě kreslí zástupce jednoho povolání jako něco podřadného, je nehoráznost. Ale nejde až tak o to, jestli se někdo cítí dotčen. Když je zbraní v boji s pandemií důvěra, pak jde i o důvěru v média. Kterou ale prezident soustavně podkopává.

Dlouhodobě to přispívá k rozčilení a oslabení společnosti, která ztrácí směr. Miloš Zeman jen opečovává tisícileté pravidlo: Rozděl a panuj.

Reklama

Související témata:

Doporučované