Hlavní obsah

Komisař OSN pro lidská práva: Izrael drží obyvatele Gazy v „toxickém slumu”

Komisař OSN pro lidská práva vyzval Izrael, ať ukončí násilí v Gaze.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ukončete okupaci a násilí a vaše nejistota skončí, vzkázal dnes Izraeli Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Řekl to v Ženevě na úvod mimořádného zasedání Rady OSN pro lidská práva.

Článek

Podle předsedy pro lidská práva Zajd Raada Husajna Izrael systematicky upírá Palestincům jejich lidská práva. O Pásmu Gazy se vyjádřil jako o „toxickém slumu”.

Rada OSN pro lidská práva se sešla kvůli krvavým událostem na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele, kde od 30. března přišlo o život přes 110 Palestinců. Většina zemí a organizací Izrael kritizuje za nasazení nepřiměřené síly proti demonstrantům.

Husajn poukázal na situaci občanů Pásma Gazy uzavřeného izraelskou blokádou. Palestincům jsou systematicky upírána jejich práva; 1,9 milionu lidí je v Gaze uzavřeno od narození do smrti jako v toxické chudinské čtvrti, sdělil Husajn.

Události tohoto týdne, kdy Izraelci zabili 62 protestujících Palestinců, označil za „strašnou událost, která nikomu nepřinesla větší bezpečí”. Podle něj byla izraelská reakce na protesty „naprosto nepřiměřená”, což dokazuje kontrast v počtu obětí - na izraelské straně není ani jedna. Zabíjení je podle Husajna „výsledek nelegálního použití síly”. Husajn podpořil požadavky států, které chtějí „mezinárodní, nezávislé a nestranné” vyšetření událostí.

Rada se schází mimořádně na žádost Palestiny a Spojených arabských emirátů. Očekává se, že by mohla sestavit komisi a pověřit ji vyšetřením násilností.

Izraelská zástupkyně v radě prohlásila, že ustavení takové komise „nezmění na konkrétní situaci na místě” vůbec nic. Uvedla rovněž, že se Izraelci snažili minimalizovat ztráty na rozdíl od palestinského radikálního hnutí Hamás, které lidi vyzývalo, aby šli do prvních linií jako lidské štíty.

Izrael své akce označuje za obranu hranice, kterou podle něj někteří z demonstrantů chtěli prorazit. Za protesty, jež byly svolány v březnu jako pochod návratu s poukazem na právo na návrat palestinských uprchlíků do původních domovů jejich předků v dnešním Izraeli, je podle izraelského výkladu Hamás vládnoucí v pásmu. Hamás, v jehož programu je boj proti Izraeli, údajně civilisty zneužívá jako krytí svých plánů na protiizraelské útoky.

Reklama

Doporučované