Hlavní obsah

Celkem 50 z 62 Palestinců, které zastřelili izraelští vojáci, byli členové Hamás, tvrdí představitel hnutí

Padesát z dvaašedesáti obětí izraelské střelby bylo členy hnutí Hamás.Video: Reuters

 

Reklama

Podle jednoho z vůdčích představitelů hnutí Hamás Saláha Bardavíla bylo padesát z celkových dvaašedesáti obětí střelby izraelských vojáků u hranic Pásma Gazy členy jeho hnutí. Uvedl to pro palestinská média.

Článek

„Padesát mučedníků přinesl Hamás a dvanáct lid,“ řekl Bardavíl. Na doplňující otázku moderátora uvedl, že se jedná o oficiální čísla. Mluvčí radikálního hnutí Hamás Favzí Barhúm pro agenturu AFP slova svého kolegy nepotvrdil, uvedl ale, že Hamás zaplatil za pohřby zmíněné padesátky obětí. Podle jeho slov nezáleží na tom, jestli mrtví byli členy hnutí, podporovali ho nebo s ním neměli nic společného.

V podobném duchu se vyjádřila také další přední postava hnutí Basem Naím. Podle něj je přirozené, že se protestů zúčastnilo mnoho členů a příznivců Hamás, jelikož jde o velmi populární uskupení.

Bardavílova rozhovoru se záhy chopilo vedení izraelské armády (IDF). Na svém twitterovém účtu IDF část rozhovoru sdílela. „Poskytuje nám to důkaz. Hamás stojí za protesty a označení za mírové nemůže být dál od pravdy,“ řekl mluvčí IDF Jonathan Conricus.

Izraelská armáda v úterý uvedla, že zabila nejméně čtyřiadvacet členů hnutí Hamás a Islámského džihádu, ten ve svých řadách přiznal tři oběti.

Podle ministerstva zdravotnictví Pásma Gazy, které vede hnutí Hamás, při pondělních a úterních protestech zemřelo celkem 62 lidí. Izrael zatím oficiální prohlášení o počtu obětí střetů vojáků s Palestincemi u hranic Pásma Gazy nevydal, armádní představitelé ale do určité míry zpochybnili palestinské počty.

Zpravodajský server The Times of Israel s odvoláním na agenturu AP napsal, že mrtvé osmiměsíční dítě, které bylo jedním ze symbolů střetů civilistů s vojáky, podle lékaře nezemřelo na následky vdechnutí plynu, jak palestinské vedení uvádí, ale za jeho smrt mohly zdravotní potíže, se kterými se potýkalo už dříve.

Reklama

Související témata:

Doporučované