Hlavní obsah

Palestinci kvůli Jeruzalému stahují svého velvyslance z Česka, Ministerstvo zahraničních věcí reagovat nebude

Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Palestinská samospráva ve středu informovala o tom, že stahuje své velvyslance z České republiky a dalších tří zemí Evropské unie. Důvodem je účast zástupců těchto států u nedělní recepce před příležitostí pondělního slavnostního otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Zástupce z Washingtonu stáhla ze stejného důvodu již v úterý.

Článek

Česko vzalo povolání palestinského velvyslance na konzultace na vědomí a zatím nebude reagovat stejným krokem. „Byli jsme informováni palestinským velvyslanectvím. V tuto chvíli necítíme potřebu přistoupit k recipročnímu kroku,“ řekla Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Česko má na palestinském území styčný úřad v Ramalláhu a také honorárního konzula v Betlémě. České zájmy zastupuje rovněž velvyslanectví v Tel Avivu, do jehož působnosti spadají konzulární záležitosti.

Prohlášení tiskové mluvčí Ministerstva zahraničí České republiky

Česko zatím nebude reagovat na odvolání palestinského velvyslance.Video: Reuters, Seznam Zprávy

V Evropě se opatření vedle České republiky týká Rakouska, Rumunska a Maďarska. Český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz se zúčastnil recepce, při slavnostním otevření ambasády však nebyl.

Spojené státy americké otevřely svůj zastupitelský úřad v Jeruzalémě v pondělí u příležitosti 70. výročí vzniku izraelského státu. Palestinci tou dobou na hranicích v Pásmu Gazy organizovali protesty, při kterých izraelští vojáci zabili skoro 60 lidí.

Jeruzalém: Nejcitlivější bod izraelsko-palestinského konfliktu

Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda Jeruzalém naopak považuje za nedělitelné hlavní město židovského státu.

Většina světových mocností neuznává izraelskou anexi východního Jeruzaléma a konečný status města by měl podle nich být vyřešen při mírových rozhovorech.

USA následují i další státy

Své velvyslanectví v Jeruzalémě otevřela ve středu také Guatemala a do konce měsíce tak chce učinit i Paraguay.

Česká republika by měla podle premiéra Andreje Babiše do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům, který bude sloužit prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu.

Pro přesun ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma po vzoru USA se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované