Hlavní obsah

Přítel letušky ze sestřeleného letadla: Miliony nám ji nevrátí

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí vzpomínají na oběti sestřeleného letadla Boeing 737.

Reklama

Ukrajina slíbila výplatu kompenzací rodinám obětí sestřeleného letadla v Teheránu. Ty mají zaplatit ukrajinská vláda, pojišťovny i íránská strana. Pozůstalí po obětech neštěstí ale o ničem takovém ještě nechtějí slyšet, jsou zdrceni ztrátou svých blízkých.

Článek

Pozůstalým po dvojici ukrajinských letušek, které zemřely v sestřeleném letadle, je jedno, jestli kompenzace dostanou. Jejich blízcí poskytli svědectví přímo pro Seznam Zprávy.

Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk oznámil, že vláda zaplatí pozůstalým reparace ve výši 200 tisíc hřiven (190 tisíc Kč). Pojišťovny by pak měly podle TSN uhradit rodinám obětí leteckého neštěstí výdaje ve výši cca 525 tisíc hřiven (495 tisíc Kč). Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov je přesvědčen, že i Írán zaplatí odškodnění rodinám zesnulých, protože přiznal, že ukrajinské letadlo bylo neúmyslně sestřeleno jejich armádou. Částka, kterou by musel Írán zaplatit, zatím nebyla stanovena. Právníci předběžně hovoří o 138 tisících dolarů (3,1 milionu korun) pro každou rodinu. Příbuzní a blízké osoby obětí ale říkají, že by jim nestačily ani miliony.

„Naší rodině na reparaci vůbec nezáleží“

„Ráno jsem měla pět zmeškaných hovorů od sestry, tak jsem jí zavolala zpět. O katastrofě jsem se dozvěděla od ní,“ popsala teta letušky Julie Solohubové Ella. Na odškodnění si teď „nemůže dovolit klást otázky“. Řekla ale, že matce letušky neustále volají z ukrajinských aerolinek UIA a „ptají se jí na všechno“. S celou rodinou podle ní také neustále pracují psychologové, kteří se snaží pomáhat jak jen to jde. Rodina se také dočkala pomoci při shánění místa na hřbitově.

Pomoc od vlády si Ella chválí. Vyzdvihla zapojení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se s příbuznými obětí osobně setkal. Jestli ale rodina dostane reparaci, je jí jedno. „Naší rodině na tom vůbec nezáleží. Naši holčičku už nevrátíme,“ řekla.

Nakonec příbuzná oběti řekla, že stejně tak je jí jedno, jestli Írán sestřelil letadlo omylem, nebo ne. Řekla ale, že věří, že šlo o chybu.

„Ani miliony by nestačily“

Přítel zesnulé letušky Marije Mykytjukové Bohdan Seznam Zprávám řekl, že od začátku věděl, že letadlo sestřelila buď raketa, nebo šlo o terorismus. Když se o neštěstí dozvěděl od kolegyně, byl v šoku.

Na otázku ohledně výše odškodnění odpověděl, že by nestačily „ani miliony“.

„Vím, že mámu Marije kontaktovaly (aerolinka a pojišťovna) během pár dnů po nehodě, podrobnosti ale prozradit nemohu,“ řekl Bohdan.

Reklama

Doporučované