Hlavní obsah

Komplikace s návštěvou prezidenta: V několika krajích ho firmy odmítají přijmout

Některé firmy nechtějí přijímat prezidenta Miloše Zemana.Video: Tomáš Vzorek, Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman míří na Ústecko, do regionů jezdí už od roku 2013. Některé tuzemské podniky většinou uvádějí dva důvody, proč hlavu státu přijmout nechtějí.

Článek

Prezident Miloš Zeman vyráží v úterý na další ze svých cest po regionech, pro některá hejtmanství však návštěva hlavy státu přináší opakované komplikace.

V řadě krajů je totiž čím dál složitější vložit prezidentovi do programu návštěvu některé z regionálních firem, protože místní podnikatelé setkání s Milošem Zemanem odmítají.

Takové zkušenosti popsali Seznamu hejtmani či jejich náměstci z Plzeňského, Libereckého nebo i Ústeckého kraje, kam prezident míří právě teď.

Hlavní důvody jsou podle regionálních politiků dva.

Část firem prezidentskou návštěvu odmítá, protože už u nich Miloš Zeman v minulosti byl (kraje objíždí od začátku svého prvního mandátu v roce 2013), ta druhá pak nechce prezidenta vidět proto, že nesouhlasí s jeho názory nebo s tím, jak prezidentský úřad vykonává.

Kdo přijde na večeři?

„Stávalo se to velmi často a předpokládám, že se to nezmění,“ potvrdil Seznamu tuto zkušenost plzeňský hejtman Josef Bernard z ČSSD.

Podle něho šlo nejen o menší, ale i velké firmy v regionu, jejichž jména však hejtman říct nechce. „To bych do těch fabrik potom nemohl ani já,“ říká.

Přidává však zkušenost, že v Plzeňském kraji měli při Zemanově návštěvě loni na podzim problém dát dohromady sestavu podnikatelů i na večeři s prezidentem.

Zkušenost s odmítáním návštěvy hlavy státu přibližuje i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové). „Asi to je normální, že ne všichni jsou z podobných akcí a návštěv nadšení,“ uvedl.

Naopak v Karlovarském nebo Moravskoslezském kraji prý odmítání prezidenta mezi podnikateli nezaznamenali.

Okopávání kotníků neřešíme

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na otázku, zda Hrad ví, že firmy prezidenta odmítají, uvedl, že to není vůbec důležité.

Zemanovy cesty po krajích jsou prý nyní zaměřeny hlavně na setkání s lidmi. A hojná účast na debatách s prezidentem podle Ovčáčka dokládá, že je o Zemana mezi lidmi stále zájem.

„Nějaké okopávání kotníků proto neřešíme,“ uvedl Ovčáček.

Ani hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zatím odmítání prezidenta neřešil, uvedl však, že si dovede představit, že taková situace nastane.

„Podle reakcí starostů a podnikatelů na vystupování a chování pana prezidenta by pravděpodobně taková situace mohla nastat,“ prohlásil hejtman regionu, kde byla hlava státu naposledy v roce 2016.

Hejtman zlínského kraje Jiří Čunek také říká, že s návštěvou prezidenta žádné komplikace nemá. Myslí si, že na Zlínsko Miloš Zeman přestal jezdit poté, co mu kraj oznámil, že při návštěvě zaplatí cestu jen prezidentskému páru.

„Když pan prezident odmítl využít moji nabídku 30 tisíc korun prezidentskému páru pro jejich návštěvu, pak vámi zmiňované problémy nemusím řešit,“ dodal Čunek.

Lidé, kteří dostali Miloše Zemana z Vysočiny: 

Video: Michaela Ryšavá, Václav Dolejší

Tam, kde žijí voliči

V úterý začíná prezident cestu po Ústecku a i tamní hejtmanův náměstek má zkušenost, že sehnat pro hlavu státu návštěvu ve firmě je problém.

Tentokrát se však příprava obešla bez větších komplikací, protože firmám se organizátoři vyhnuli.

Zatímco v roce 2015 měl Zeman v programu v ústeckém regionu čtyři firmy a o rok později dvě, letos pojede jen do elektrárny státní společnosti ČEZ v Ledvicích.

Vedle toho navštíví města a obce. Pohled do výsledků voleb říká, že ve všech třech dnech jsou to místa, kde Miloš Zeman v zimě v přímé volbě slavil velký úspěch u voličů.

První den pojede do Podbořan, kde získal ve druhém kolem v duelu s Jiřím Drahošem přes 71 procent hlasů. Další den pak Zeman navštíví Bečov (81 procent voličů) a Lišany. V této obci, kde žije podle údajů na internetu 165 lidí, Zeman vyhrál v duelu s Drahošem s 93 procenty hlasů.

Ve čtvrtek, na závěr cesty po Ústecku, přijede prezident do Bíliny. Tam Zemana volilo ve druhém kole téměř 72 procent lidí. Starostou tu je navíc ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

Reklama

Související témata:

Doporučované