Hlavní obsah

Komunikace je základem dobrých vztahů, říká uznávaný jazzman Alfa Mist

Magazín Slavní: Exkluzivní rozhovor londýnského jazzmana. Co o svých plánech řekl Alfa Mist?Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunikace, láska a empatie. Nejen to jsou hlavní body filozofie londýnského jazzmana jménem Alfa Mist, kterému se daří slučovat fanoušky nejrůznějších žánrů. Do Prahy dorazil poprvé jakožto vrchol festivalu Mladí ladí jazz. Pro Seznam promluvil ve vyprodaném Paláci Akropolis.

Článek

Alfa Mist v České republice vystoupil poprvé loni na festivalu Colours Of Ostrava, kde ocenil kouzlo industriálního prostředí. Avšak priority má své vlastní. „Některá místa mají kouzlo, které jiným chybí. Ale nejde nutně o strukturu prostředí. Jde spíš o to, jak se ten den cítím. Moc proto prostředí nerozlišuji. Pokud má hudba zní dobře, tak je místo nepodstatné. Nedávno jsem si moc užil vystoupení v Paříži na místě zvaném New Morning. Bylo to úžasné, protože klub byl malý a napráskaný. Mám rád prostory, kde publikum vytvoří kouzelnou atmosféru,“ načíná rozhovor Alfa.

Jednou z nejzajímavějších kompozic, na které se Alfa Mist podílel, je skladba Love Is The Message, kterou složil s bubeníkem Yussefem Dayesem a kytaristou Mansurem Brownem. Ještě vyšší hodnotu skladbě přidali, když ji zahráli naživo v kultovním studiu Abbey Road s hostujícím Roccem Palladinem.

„To video je v podstatě záznam jamování na již existující skladbu Love Is The Message, kterou jsme napsali s Yussefem jen pár týdnů předtím. Neměli jsme v zásobě žádnou strukturu, když jsme šli do Abbey Road. Řekli jsme si: ‚Pojďme spustit nahrávání a uvidíme, jak to dopadne. Vykašleme se i na délku nahrávky.‘ Věřím, že se nám to celkem povedlo. Protože když jsme dohráli, podívali se na sebe a řekli: ‚Je to v pohodě. Bereme to.‘ A vypadli jsme pryč. Tak podle mě vznikají ty nejkrásnější věci, když k tomu přistoupíš přirozeně a vnímáš pouze své spoluhráče,“ vzpomíná Alfa Mist.

S bubeníkem Yussefem Dayesem mají výborný vztah, a proto se přirozeně nabízí možnost další spolupráce. „S Yussefem se známe moc dobře a napsali jsme toho spolu už spoustu. Ale teď je pro mě prioritou mé album a nepochybuji, že má také hodně práce. Jistě, máme pár věcí ve hře, ale teď se zaměřím pouze na sebe a dám i jemu vlastní prostor. A pak se možná zase vrhneme spolu na něco dalšího. Víš co, je úžasné znát tolik dobrých muzikantů.“

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované