Hlavní obsah

Komunisté to zase zkoušejí. Zrušme lustrace, navrhli

Foto: Profimedia.cz

StB jako zpravodajská služba byla služba státu a chránila politický režim, uvedl v minulosti Vojtěch Filip, který je evidován ve svazcích StB jako agent Falmer.

Reklama

Vláda příští týden projedná komunistický návrh na zrušení lustračního zákona. Legislativci i řada ministerstev kabinetu doporučují, aby návrhu dala stopku.

Článek

Kabinet Andreje Babiše bude v pondělí projednávat návrh, kterým by komunisté chtěli zrušit lustrační zákon. Komunisté se zákon pokoušeli zrušit v každém volebním období, nikdy ale neuspěli. Komunistům teď nahrává to, že ve Sněmovně na základě toleranční smlouvy podporují menšinovou vládu, v jejímž čele stojí Andrej Babiš.

Legislativci i ministerstva ale doporučují vládě, aby návrhu dala záporné stanovisko.

„Lustrační zákon představuje ochranu demokratického státu,“ píše Ministerstvo spravedlnosti. S tím souhlasí dalších pět ministerstev. Naopak Nejvyšší státní zastupitelství doporučilo vládě přijmout neutrální stanovisko, protože návrh má podle nich převážně politický charakter.

Podle komunistů je zákon diskriminační. „Tento zákon stojí na evidenci, neříká, co ten člověk dělal, nebo nedělal, jaký byl. V podstatě je to diskriminační zákon,“ vysvětloval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jenže odpověď části opozice je jasná: „Je to jen gesto pro voliče. Pokud by to mysleli vážně, mohli s návrhem přijít už zkraje volebního období. S našimi hlasy počítat nemohou,“ prohlásil místopředseda klubu ODS a šéf ústavněprávního výboru Marek Benda. S tím souhlasí i poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je důležité, aby tento zákon nebyl zrušen, bohužel byl vykastrován zákonem o státní službě, kdy hnutí ANO, lidovci a sociální demokracie prosadili, aby ve vládě zasedli lidé, kteří byli v StB, nicméně ve vysokých úřednických funkcích stále nemohou, a tak by to mělo zůstat,“ řekl Seznam Zprávám Kalousek.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ale již dříve tvrdil, že někteří poslanci za ANO by zrušení lustračního zákona podpořili, ale část je i pro jeho zachování. Sociální demokraté jsou spíše proti. Předseda strany Jan Hamáček navíc tvrdí, že už by do zákona nezasahoval.

Vláda bude kromě návrhu komunistů také rozhodovat o návrhu o dani z nemovitých věcí nebo o dani z přidané hodnoty. Zásadní bude také nařízení vlády, které řeší vývoz zbraní. „V návrhu se řeší hlavně bezpečnostní otázky reexportu expanzních zbraní a zbraní určených pro střelivo. Návrh je reakcí na změny v právních předpisech, jež s problematikou zahraničního obchodu s citlivými položkami souvisí,“ stojí v předkládací zprávě.

Příští týden je také naplánované jednání Poslanecké sněmovny, kde proběhne druhé kolo volby kandidátů do televizní rady a Rady Českého rozhlasu.

Reklama

Doporučované