Hlavní obsah

Body pro Zemana: odmítl Hamáčkovi ministra, ale dostane za ČSSD do vlády svého muže

Prezident Miloš Zeman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf ČSSD sdělil kolem poledne Zemanovi jména svých ministrů pro případnou koaliční vládu, za několik hodin dostal odpověď.

Článek

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček má před sebou první velkou nepříjemnost při sestavování svého týmu pro koaliční vládu s hnutím ANO.

Seznam pěti jmen, která by měla sociální demokracii zastupovat v případném Babišově kabinetu, předal v poledne na severu Moravy prezidentovi, jenž je zde na pracovní cestě za občany.

Prezident za několik hodin oznámil, že sice členům ČSSD doporučuje, aby ve vnitrostranickém referendu vstup do vlády schválili, zároveň však prozradil jedno jméno Hamáčkova seznamu.

A to tím způsobem, že ho odmítl. Není prý ochoten se smířit s tím, že by Miroslav Poche byl ministrem zahraničí.

Poche Seznamu napsal, že situaci nebude komentovat. S tím, že není oficiálním kandidátem na post ministra zahraničí.

Video: Hamáček předal Zemanovi svůj seznam ministrů

Zeman a Hamáček se setkali na Ostravsku.Video: Seznam

I když jména ministrů ČSSD pro příští vládu Andreje Babiše zatím oficiálně zůstávají v tajnosti, je zřejmé, že Miloš Zeman získal první body.

Odmítl Hamáčkovi jako ministra Pocheho, a přitom je podle informací Seznamu do vlády za ČSSD nominován jako ministr zemědělství prezidentovi blízký Miroslav Toman, který byl ministrem už v úřednické Rusnokově vládě. Zeman ji prosadil po pádu Petra Nečase v roce 2013.

Za sociální demokraty bude dále ve vládě jako ministr vnitra Jan Hamáček, favoritem na ministra práce a sociálních věcí je Petr Krčál a ČSSD má obsadit ještě post ministra kultury.

V sociální demokracii představí své ministry Jan Hamáček v pátek na jednání předsednictva.

S tímto odůvodněním také odmítl předseda ČSSD situaci po Zemanově odmítnutí komentovat.

„Jak už jsem řekl, o kandidátech na ministry bude zítra odpoledne jednat předsednictvo ČSSD, do té doby se k jakýmkoli jménům vyjadřovat nebudu,” uvedl v SMS zprávě pro Seznam.

Také Andrej Babiš už je rozhodnutý, kteří z jeho ministrů z první vlády ve druhé nebudou, ale veřejně to říct nechce.

V rozhovoru pro čtvrteční MF DNES pouze potvrdil, že není spokojený s ministryní Karlou Šlechtovou, další z ministrů ANO Dan Ťok se chce do konce tohoto týdne rozhodnout, zda z vlády odejde.

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický a ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán svůj odchod z vlády oznámili už dříve.

Reklama

Doporučované