Hlavní obsah

Komunistům narostla ramena. Jejich člověk v České poště bere desítky tisíc měsíčně

Případ Lubomíra Krejsy, místopředsedy dozorčí rady České pošty.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve vedení státní firmy roste vliv zástupce komunistů - místopředsedy dozorčí rady České pošty Lubomíra Krejsy. A stejně tak rostou peníze, které z pošty čerpá.

Článek

Je to pár týdnů, co předseda komunistů Vojtěch Filip jasně řekl, co chce za podporu nové vlády: vliv KSČM na řízení státních firem.

Svého člověka přitom komunisté – byť neoficiálně – mají už dnes v České poště. V největším tuzemském podniku se třiceti tisíci zaměstnanci.

Je to jistý Lubomír Krejsa, místopředseda dozorčí rady České pošty. Už od podzimních voleb, po nichž bylo jasné, že se bez komunistů premiér v demisi Andrej Babiš z ANO neobejde při vzniku vlády, podle zjištění Seznamu Krejsův vliv na poště vzrůstá.

Na zasedání dozorčí rady ostře kritizuje hospodaření, v kuloárech naznačuje, že chce být šéfem dozorčí rady – a také využil šance, jak ze svých několika funkcí na poště vytěžit další peníze.

Rozhovor s autorem zprávy Vojtěchem Blažkem.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Podle informací Seznamu, ověřených ze tří zdrojů, Krejsa od pošty měsíčně dostává zhruba 155 tisíc korun. Mimo jiné i proto, že kromě pozic v dozorčích orgánech je také zaměstnancem firmy. Není přitom jasné, co na takzvanou dohodu o pracovní činnosti dělá.

„Já vám poděkuji za vaše zavolání a budu opravdu rád, když už mi nezavoláte,“ reagoval rozzlobeně Krejsa, jenž odmítl vystoupení na kameru a zpočátku souhlasil jen s telefonátem. Do chvíle, než přišla řeč na peníze, které od pošty dostává. Zároveň však i informace Seznamu nepopřel.

„Bavíme se bulvárně, nebo seriózně?“

Třiapadesátiletý Krejsa sedí v dozorčí radě pošty od roku 2009. Letos v únoru mu vládní výbor pro obsazování těchto funkcí doporučil prodloužení mandátu. Dokonce podle zápisu z jednání ani netrval na osobním pohovoru, protože jde o „zkušeného odborníka“.

Jako místopředseda dozorčí rady bere Krejsa odměnu 60 tisíc měsíčně. Před časem začal dostávat ještě dalších 30 tisíc za předsednictví v dozorčí radě dceřiné firmy Česká pošta Security. Jde o společnost, která se stará o zabezpečení poboček nebo převoz peněz.

Členství v dozorčí radě České pošty Security bylo roky zdarma, přesněji za jednu korunu ročně. Podle zdrojů Seznamu si Krejsa prosadil, že nově půjde o placenou funkci. „Změnilo se to, když se ta firma dostala do nějakých ekonomicky příznivých výsledků. Takže loni,“ připustil Krejsa.

Když se ho Seznam ptal, jestli si tedy o peníze sám řekl, prohlásil: „Buď se bavíme na bulvární úrovni, nebo se bavíme seriózně. Pokud na bulvární úrovni, tak to nemá cenu. A ukončíme ten hovor.“

Mimochodem, že se firmě Česká pošta Security daří, je pravda. Ale až poslední dobou: firmu – tehdy ještě pod názvem Abas – koupilo v roce 2012 bývalé vedení pošty od skupiny ostravského podnikatele Ivo Popardowského, někdejšího funkcionáře Strany práv občanů Miloše Zemana.

Firma tehdy prodělávala 30 milionů ročně a pošta do ní musela dalších 40 milionů „nalít“, aby vůbec mohla fungovat. A teprve nyní má tuhle injekci splacenou a bude už vydělávat sama na sebe.

Krejsa navíc podle informací Seznamu dostal ještě i mimořádnou odměnu (nad rámec 30 tisíc měsíčně) – právě za dobré ekonomické výsledky. Jedná se o částku vyšší než 100 tisíc. Přesnou sumu se nepodařilo zjistit.

A nakonec třetí Krejsův příjem z pošty, navíc ten zahalený největšími otazníky: místopředseda dozorčí rady má v podniku smlouvu na dohodu o pracovní činnosti, na níž dostává dalších 55 tisíc měsíčně. Oficiálně je vedený v sekci poštovní technologie. Na pozici „specialista řízení požadavků“. S místem výkonu práce na centrále v Jindřišské ulici.

Krejsa po dotazu na tuhle smlouvu okamžitě ukončil rozhovor. Co přesně Krejsa dělá a jestli vůbec nějakou činnost vykonává, nechce vysvětlit ani Česká pošta. „K vašim dotazům nebudeme s ohledem na ochranu osobních údajů poskytovat další informace,“ uvedl mluvčí Matyáš Vitík.

A stejná odpověď se ozývá i na další otázky Seznamu – například na Krejsovo angažmá a odměny v dceřiné firmě Česká pošta Security.

Člověk od Filipa

Přestože se v politice napřímo neangažuje a na papíře skutečně není vyslancem KSČM v dozorčí radě pošty, v managementu státního podniku je Krejsa považovaný za nominanta komunistů. Mimo jiné proto, že je ekonomickým poradcem předsedy Vojtěcha Filipa.

„To je prostě pomluva. Co to je ekonomický poradce? To, že se s někým potkám a bavím se s ním o ekonomické budoucnosti firmy, to je ekonomický poradce? Já nejsem ničí, já jsem prostě Krejsa. Já jsem loajální k firmě, když mě platí, tak pro ni dělám,“ prohlásil. „Logicky, když jsem devět let v té funkci, musel jsem se potkávat s x politiky,“ dodal Krejsa.

Bývalý místopředseda komunistů Jiří Dolejš ale nedávno Lidovým novinám řekl, že předseda Filip s Krejsou spolupracuje. „Má kontakt na předsedu a byl něco jako poradce v některých ekonomických otázkách. Myslím, že mají stále dobré vztahy, protože minimálně letos na jaře ho jako poradce používal,“ potvrdil Dolejš. Krejsa i Filip bydlí v Českých Budějovicích.

Má výhrady k hospodaření pošty

Novináři se začali o Krejsu, do té doby prakticky neznámého člena dozorčí rady, zajímat v souvislosti se změnami na poště. Na konci února odešel generální ředitel pošty Martin Elkán, v dubnu pak stát odvolal šéfa dozorčí rady Jana Mareše.

Krejsa – opět podle ověřených informací Seznamu – má o tuhle funkci s odměnou 150 tisíc měsíčně zájem.

„Mně nikdo nic takového nenabídl, nikdo se se mnou o tom nebavil. Jestli máte pocit, že tak – jak spousta jiných - někde leštím kliky, tak to nedělám,“ reagoval Krejsa.

Každopádně na jednáních dozorčí rady v poslední době ostřeloval nejvyšší management podniku. A nejvíc právě od chvíle, kdy vzrostl vliv komunistů kvůli možné podpoře vlády. Například na jedné schůzi prohlásil, že výroční zpráva obsahuje zfalšovaná čísla ohledně ekonomiky firmy.

Překvapeni z toho byli nejen členové dozorčí rady, ale i přítomní auditoři z renomované společnosti Ernst & Young.

„Mám výhrady, jakým způsobem se v posledních letech hospodařilo. Ale není to nic, co by bylo za hranou zákona,“ brzdil už Krejsa v rozhovoru pro Seznam. Dozorčí rada nakonec výroční zprávu schválila. „Dozorčí rada mě přehlasovala. Tečka,“ konstatoval Krejsa.

Kromě funkcí na poště Krejsa také podniká. Má šestinový podíl ve firmě Comnet System, která se zabývá například komunikačními technologiemi a datovými sítěmi. Z obchodního rejstříku je možné vyčíst, že v roce 2016 na ni exekutoři vydali tři exekuční příkazy. Zdravotním pojišťovnám dlužila i s penále 92 tisíc, 64 tisíc a 34 tisíc.

Telefonický rozhovor s Lubomírem Krejsou o jeho odměnách na poště najdete v úvodu reportáže.

Reklama

Doporučované