Hlavní obsah

Tip na výlet: Prasečák na místě koncentráku

Cikánský pracovní a koncentrační tábor Lety.

Reklama

Letos zřejmě naposledy mají zájemci šanci spatřit skutečný český unikát: prasečák na místě bývalého koncentračního tábora. Letní tip Jindřicha Šídla, autora Šťastného pondělí na Seznam Zprávách.

Článek

Čtvrtstoletí bizarních diskuzí o velkovýkrmně vepřů v Letech u Písku skončilo v roce 2017, kdy vláda Bohuslava Sobotky rozhodla o jeho výkupu a likvidaci. Na jeho místě vyroste důstojný památník - a jednou budeme na celou tuhle neuvěřitelnou kapitolu české historie, která se před námi začala odkrývat v létě roku 1994, vzpomínat jako na Chaloupku strýčka Toma.

Tehdy Češi po desítkách let mlčení zjistili, že v idylické jihočeské krajině třicet kilometrů severně od Písku stával tábor pro české Romy, nejprve „pracovní“, poté „sběrný“, o jehož zřízení rozhodla ještě v březnu 1939 československá vláda a který se od roku 1942 proměnil v součást „konečného řešení“. Přímo v Letech zahynulo za války 326 lidí, další stovky byly deportovány do Osvětimi. Druhou světovou válku nepřežilo 90 procent českých Romů.

To všechno už se v Letech dnes dozvíte - po obhlídce opuštěného prasečáku zpoza plotu doporučujeme návštěvu památníku akademického sochaře Zdenka Hůly, který v roce 1995 slavnostně odkryl prezident Václav Havel, a také expozici s ukázkami táborových baráků, jež v Letech vznikla před 10 lety.

Výlet, který lze spojit s návštěvou nedaleké Orlické přehrady či Písku, doporučujeme zejména rodinám s dětmi, které se tak naučí něco, na co obvykle ve školní výuce nezbyde čas, a také členům a sympatizantům SPD, již by se po takovém výletě mohli aspoň začít stydět.

Koncentrační tábor Lety

Tábor Lety byl zprvu trestní pracovní tábor a později také sběrný tábor během druhé světové války zřízený na okraji obce Lety v dnešním okrese Písek. Oficiální označení tábora se v závislosti na jeho funkci měnila. Tábor byl založen 8. srpna 1940 jako kárný pracovní tábor pro odsouzené vězně. Od 9. března 1942 byli ve sběrném táboře a od srpna 1942 v cikánském táboře v Letech vězněni lidé považovaní protektorátními úřady za Cikány, tedy především čeští Romové.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Lety

Nejbližší autobus: Lety

Restaurace: Restaurace Lety

Reklama

Doporučované