Hlavní obsah

Tip na výlet: Tři země za jedno odpoledne, jezero Kristýna

Jezero Kristýna.

Reklama

Pokud jste zvolili letos dovolenou v Česku, ale vůně ciziny vám tak trochu chybí, můžete vyrazit na místo, odkud se do zahraničí můžete vydat klidně po svých. Letní tip Elišky Dokulilové, editorky rozhovorů.

Článek

Na česko-polsko-německých hranicích v Hrádku nad Nisou leží jezero Kristýna. Hranice je možné překonat dokonce dvoje a klidně i za pár minut. V bývalém lignitovém dole čeká dnes už jen chladivá voda, kterou si můžete přijet užít jen tak, nebo se třeba ubytovat v místním campu.

Zabaví se tu fanoušci opalování i rybáři. Půjčovna loděk i šlapadel je samozřejmostí. Dobrodružství za hranice můžete vyrazit prozkoumat pěšky nebo na kole - vyhlášené jsou i místní cyklostezky. Trojmezí je od jezera totiž jen kilometr daleko.

Jezero Kristýna na česko-německo-polském trojmezí

Zatopený lignitový důl o rozloze 14 ha s maximální hloubkou 28 metrů. Těžba byla ukončena na konci 60. let, od roku 1970 byl důl postupně zaplavován. V současné době slouží k rekreačním účelům.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Kristýna

Nejbližší zastávka autobusu: Hrádek nad Nisou, Hartava

Restaurace: Restaurace na Jihu

Navštívit můžete i Hrádek nad Nisou, malé příhraniční město na úpatí Lužických hor s krásnými kostely. Na skok je také hrad Grabštejn. Na opačné straně hranic zaujme příznivce historie i centrum německého města Žitavy.

Ti, pro které by to bylo na jedno odpoledne málo, mohou vyrazit do asi dvacet kilometrů vzdáleného Liberce a navštívit třeba místní zoo.

Reklama

Doporučované