Hlavní obsah

Koncipienta Haška čeká kariérní vzestup. Má radit Babišově vládě se zákony

Bývalý hejtman Michal Hašek by měl být členem Legislativní rady vlády.

Reklama

Ministři z kabinetu premiéra Andreje Babiše budou řešit, zda se Michal Hašek stane členem Legislativní rady vlády.

Článek

Dva roky pracuje bývalý hejtman Michal Hašek jako koncipient v advokátní kanceláři dalšího sociálního demokrata Miroslava Jansty. Za pár dní se ale může dočkat kariérního vzestupu.

Ministři z kabinetu premiéra Andreje Babiše budou příští týden jednat o tom, zda se Hašek stane členem Legislativní rady vlády.

Jde o poradní orgán vlády, který řeší jednotlivé projednávané zákony. A právě Hašek, který je dnes mimo jiné i poradcem prezidenta Miloše Zemana, by v něm měl nahradit advokáta Tomáše Nevečeřala.

„Měl by být posilou Legislativní rady vlády v oblasti práva veřejného, zejména práva správního a ústavního. Navrhovaný kandidát má právní a legislativní zkušenosti získané zejména dlouholetým působením jak v orgánech územní samosprávy, tak v zákonodárném sboru,“ uvádí se o Michalu Haškovi v materiálu pro ministry, který Seznam získal.

Dvanáct let byl Hašek poslancem a také osm let hejtmanem Jihomoravského kraje. Po odchodu z politiky začal pracovat v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka spol.

Hašek Seznamu řekl, že ho do Legislativní rady vlády nominoval předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Zkušeností má prý pro tuto práci již dostatek.

„Právu a legislativě se věnuji profesně. Legislativě jsem se věnoval řadu let na úrovni parlamentu i kraje, od loňska vedu Legislativní radu Ministerstva zemědělství,“ uvedl Hašek.

Jeden z členů Legislativní rady vlády, ústavní právník Jan Kudrna řekl, že je Hašek zkušený. „Má značný přehled a tímhle může činnost Legislativní rady vlády obohatit,“ doplnil Kudrna.

Hašek studoval pět let a získal titul Mgr. na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Titul JUDr. pak získal ho v roce 2010 na soukromé vysoké škole v Sládkovičově na Slovensku za to, že sepsal práci o zemědělských, bytových a jiných družstvech.

Tituly z té vysoké školy byly v minulosti zpochybňovány. Škola před třemi roky přišla o právo udělovat doktorské tituly. A Česká advokátní komora dokonce nechtěla její absolventy zapisovat do svých řad jako koncipienty.

Reklama

Doporučované