Hlavní obsah

Konec bičování i poprav nezletilých. Saúdové žehlí pokažený image

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za propuštění blogera Raifa Badávího před saúdskou ambasádou v Berlíně.

Reklama

Ultrakonzervativní Saúdská Arábie už nebude popravovat nezletilé a zrušila i tresty bičování. Království tak reagovalo na sílící kritiku kvůli porušování lidských práv. Ta zesílila po smrti známého aktivisty Abdalláha Hamída.

Článek

Šest saúdskoarabských šíitů, kteří čekali v celách na smrt, se vyhne popravě. Mladí muži byli odsouzeni k smrti za účast v protivládních protestech během arabského jara v roce 2011. Protože jim ale v té době bylo méně než 18 let, byl jim zrušen nejvyšší trest.

Zrušení trestů smrti pro nezletilé oznámil šéf státní saúdské komise pro lidská práva Avád Alavád. Odkázal přitom na královský dekret. „Místo toho dostanou trest odnětí svobody ne delší než deset let v zařízeních pro mladistvé,“ citoval jeho prohlášení deník The Guardian.

Bičovalo se i za cizoložství

„Je to důležitý den pro Saúdskou Arábii. Dekret nám pomůže vytvořit modernější trestní zákoník,“ pochvaloval si Alavád. Království tak vyhovělo žádosti OSN, která se na něj loni obrátila s výzvou, aby výše zmíněné demonstranty nepopravovalo.

Už v sobotu vyšlo najevo, že Saúdové ruší tresty bičováním, které se v zemi udělovaly zcela běžně, a to i za skutky, které například v Evropě trestné nejsou, například za cizoložství nebo za požití drog na veřejnosti. Pozornost světa přitáhl před několika lety případ saúdského blogera a aktivisty Raífa Badávího, který byl za urážku islámu odsouzen k trestu deseti let vězení a tisíci ran bičem.

V loňském roce Saúdská Arábie popravila 187 lidí, což je nejvíce od roku 1995. Tento počet ostře kontrastuje se sliby korunního prince Muhammada bin Salmána, že zmodernizuje zemi, a to jak v oblasti ekonomiky, tak i lidských práv. Království sice po jeho nástupu zrušilo dlouho kritizovaný zákaz řízení aut pro ženy, zároveň ale podle lidskoprávních organizací ještě vzrostlo pronásledování a věznění politických aktivistů kritizujících vládu.

Jakýmsi bodem zlomu pak byla brutální vražda saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu. Jestli byl do té doby princ známý také pod zkratkou MBS vnímán jako reformátor, po vraždě už spíše jako diktátor s krví na rukách. Mezinárodní organizace také upozorňují na válku v Jemenu, kde se obě strany běžně dopouštějí válečných zločinů.

OSN jemenské válce nerozumí

„To je jen hodnocení OSN, která tamnímu konfliktu nerozumí. Saúdská Arábie jemenskému lidu nesmírně pomáhá,“ řekl před časem Seznam Zprávám nejmenovaný saúdský diplomat. Na otázku, zda se novináři, kteří napsali něco negativního o království, nemusejí bát přijet do země, aby nedopadli jako Chášakdží, odpověděl: „Budete zcela v bezpečí, všichni jste vítáni. Na potrestání vrahů Chášakdžího už naše justice pracuje.“

Trestní zákoník Saúdské Arábie se nicméně od těch západních nadále značně liší. Zůstávají v něm například amputace za krádeže nebo useknutí hlavy za vraždy nebo zločiny spojené s terorismem. „Je to vítaná změna, měla ale přijít už před lety,“ řekl Adam Coogle z organizace Human Rights Watch.

Reforma trestů přichází jen pár dní poté, co v saúdskoarabské věznici zemřel prominentní lidskoprávní aktivista Hamíd Abdalláh. Kritiku za jeho věznění se tak zřejmě MBS rozhodl „přebít“ pozitivními zprávami o konci bičování a popravách nezletilých.

Reklama

Doporučované