Hlavní obsah
Online

Koronavirus se prokázal u více než tří milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Hokkaidó.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se po více než čtyřech měsících od vypuknutí nakazily téměř tři miliony lidí. Denní nárůsty v nejhůře zasažených zemích jsou nejmenší za poslední týdny. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Japonský severní ostrov Hokkaidó může být odstrašujícím případem pro všechny země, které se chystají příliš brzy uvolňovat přijatá opatření. Japonský ostrov po okamžitém zrušení omezení zastihla druhá vlna nákazy, těžší než ta první. Ostrov tak byl nucen opatření zavést znovu.

- Světové země pomalu začínají uvolňovat přijatá opatření. Itálie, jako jedna z nejhůře zasažených zemí v Evropě, začne s uvolňováním od 4. května. Nejdřív začne fungovat průmyslová a stavební výroba, lidé opět budou mít větší svobodu pohybu. V půlce května se mají otevřít obchody, knihovny nebo muzea, začátkem června pak restaurace či kadeřnictví. Školy ale začnou znovu vyučovat až v září.

- Koronavirus se po celém světě potvrdil již u více než tří milionů lidí. Uvádí to specializovaný server worldometers.info. Největší počet infikovaných ze všech zemí evidují Spojené státy, kde testy potvrdily koronavirus již u téměř 970 000 lidí. V Evropě je však podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ještě asi o 100 000 více potvrzených případů.

Dění ve světě jsme sledovali online i včera:

  • Počet nakažených v USA se blíží k milionu

    Americké státy postupně obnovují hospodářský život ochromený v minulých týdnech šířením koronaviru a uvolňují omezení obchodu a služeb i pohybu osob na veřejnosti. Prezident Donald Trump jim dnes vyčetl, že po Kongresu k revitalizaci hospodářství požadují masivní finanční pomoc. Počet osob s nákazou koronavirem se v USA blíží milionu, nemoci podlehlo téměř 55 000 lidí.

    Kroky k oživení ekonomiky už podnikly státy Georgia, Oklahoma, Aljaška a Jižní Karolína, ve státech Colorado, Montana a Tennessee se na znovuotevření obchodů připravují. Přestože politici vybízejí k restartu ekonomiky, zdravotníci opakovaně varují, že živelný návrat k normálu by mohl snadno vyvolat novou vlnu epidemie, která se vymkne kontrole.

    Mnozí američtí podnikatelé a obchodníci podle agentury AP s obnovením provozu svých podniků váhají, protože od zdravotníků a politiků dostávají protichůdné signály. Žádají silnější záruky, zejména častější testování zaměstnanců.

  • ČR daruje San Marinu ochranné pomůcky proti koronaviru

    Česká republika pošle desítky tisíc kusů ochranných pomůcek San Marinu pro boj proti novému typu koronaviru. Vláda dnes schválila na návrh Ministerstva vnitra zaslání obdobné pomoci, kterou před třemi týdny do malé republiky na Apeninském poloostrově poslat odmítla. Předání mají zajistit ministři vnitra a zahraničí.

    Dar podle příslušného usnesení zahrnuje 70 000 kusů ochranných roušek, 10 000 respirátorů třídy FFP2, 100 ochranných obleků, 100 ochranných brýlí a 10 000 kusů ochranných rukavic. O pomoc požádalo Českou republiku ministerstvo zahraničních věcí San Marina na konci března.

  • Španělsko hlásí denní nárůst úmrtí lidí s nemocí covid-19

    Ve Španělsku znovu vzrostl počet úmrtí lidí s onemocněním covid-19. Oproti nedělním 288 novým případům jich za minulých 24 hodin přibylo 331. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Podle jeho údajů má země nyní 23 521 úmrtí a 209 465 nakažených. Uzdravilo se už 100 875 lidí, což je 48 procent z těch, u nichž se nákaza prokázala. Údaj o nově nakažených se za den zvýšil o více než 1830 případů.

    Deník El País napsal, že nový nárůst počtu mrtvých může být důsledkem zahrnutí případů nezapočtených do víkendové statistiky vzhledem k omezenému administrativnímu provozu, který je o víkendu běžný.

  • V Turecku zadrželi 402 osob kvůli údajným lžím o koronaviru

    V Turecku za posledních 42 dní zadrželi 402 osob, které jsou podezřelé, že na sociálních sítích sdílely „lživé a provokativní“ vzkazy související se šířením koronaviru. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na turecké úřady.

    Jak dnes v prohlášení uvedlo turecké ministerstvo vnitra, prověřeno bylo přes 6000 účtů na sociálních sítích. Oněch 402 podezřelých patří do skupiny celkem 855 majitelů účtů prověřovaných kvůli sdílení informací, které byly úřady považovány za „provokativní“. Podle jednoho z představitelů ministerstva byli uživatelé sociálních sítí zadrženi například kvůli tomu, že se pokoušeli „vyvolat paniku“ obviňováním vlády, že toho při zvládnutí pandemie nedělá dost, či lhali o počtech nakažených či mrtvých.

  • Británie prověřuje souvislost vzácné dětské choroby s covid-19

    Britští lékaři prověřují, zda neexistuje spojitost mezi vzácnou zánětlivou chorobou, jež postihuje děti, a nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus. Na tiskové konferenci to dnes podle Reuters prohlásil ministr zdravotnictví Matt Hancock, podle něhož je nyní brzy na to, činit jasné závěry.

    Hancock před novináři řekl, že jej velice znepokojují zprávy o dětech v těžkém stavu kvůli onemocnění, které by mohlo mít návaznost na covid-19. Podle odborníků se nákaza podobá syndromu toxického šoku či Kawasakiho nemoci, což je onemocnění, které způsobuje u dětí do pěti let záněty cév a srdce.

    Vzácná nemoc má příznaky, které se často objevují u pacientů, jejichž zachvácený imunitní systém se snaží bojovat s infekcí. Patří mezi ně vysoká horečka, nízký krevní tlak, vyrážky a dušnost. Syndrom se může projevovat rovněž bolestmi břicha, zvracením a průjmem.

  • Íránci pijí kvůli koronaviru metanol, více než 700 lidí zemřelo

    Mylné přesvědčení, že toxický metanol vyléčí z nákazy koronavirem, zabilo v Íránu více než 700 lidí. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na vládní údaje. Rozdíl oproti dosud oficiálně udávaným nižším číslům obětí vysvětlil nyní poradce ministerstva zdravotnictví tím, že asi dvě stovky lidí zemřely mimo nemocnice.

    Otrava alkoholem mezi 20. únorem a 7. dubnem zabila 728 Íránců, zatímco loni se otrava alkoholem stala příčinou jen 66 úmrtí, uvádějí úřady. Mluvčí ministerstva zdravotnictví nyní v televizi uvedl, že od 20. února zemřelo po požití metanolu 525 lidí. Celkem si podle něj otravu metanolem přivodilo 5011 lidí, z toho 90 přišlo o zrak, anebo si zrak poškodilo.

  • Ve Francii je dohromady přes 23 000 zemřelých s covid-19

    Ve Francii zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 od začátku pandemie již 23 293 lidí. Za poslední den úřady zaznamenaly 437 nových obětí, což je nárůst oproti klesající tendenci předchozích tří dnů. V zemi však nadále pomalu ubývá osob, které se z nákazy koronavirem léčí v místních nemocnicích, i těch, kteří pobývají na jednotkách intenzivní péče. S odvoláním na dnešní vyjádření ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters.

  • Cuomo: 15 % testovaných obyvatel státu New York prodělalo covid-19

    Zdravotníci ve státě New York silně zasaženém koronavirem testovali 7500 lidí na přítomnost protilátek. Bezmála 15 procent testovaných bylo pozitivních, a tudíž prodělalo nemoc covid-19, kterou virus způsobuje. Na tiskové konferenci to dnes oznámil guvernér Andrew Cuomo. Při testu 3000 lidí minulý týden bylo pozitivních 13,9 procenta lidí.

    Testování podle Cuoma prokázalo, že smrtnost na covid-19 je ve skutečnosti zřejmě nižší, než se dřív předpokládalo, protože infikován byl ve skutečnosti vyšší počet osob, z nichž část lékaře nevyhledala. Za posledních 24 hodin ve státě New York zemřelo 337 nakažených oproti nedělním 367. Dnešní bilance je nejnižší od 30. března, upozornil guvernér.

  • V Itálii zemřelo 333 lidí s koronavirem, nakažených ale ubývá

    V Itálii za uplynulý den zemřelo 333 lidí s koronavirem, což je více než o den dříve. Tehdy úřady informovaly o 260 nových obětech. Nově nakažených je ale 1739 oproti 2324, o kterých úřad civilní ochrany informoval v neděli. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o nejnižší denní nárůst infikovaných od 10. března.

  • FDA: V USA se zvyšuje počet případů otrav dezinfekcí

    Americké úřady v pondělí vyzvaly výrobce dezinfekčních prostředků, aby do svých výrobků dávali denaturovaný alkohol nevhodný k pití. Opatření má zamezit šířící se konzumaci dezinfekce, která se prý rozmáhá i mezi dětmi. Agentura Reuters nebezpečnou praxi spojuje s nedávným výrokem prezidenta Donalda Trumpa o možnosti zabíjet koronavirus vstřikováním dezinfekce do těla pacientů.

    Poptávka po dezinfekčních prostředcích v USA, stejně jako v jiných zemích, výrazně vzrostla, zvláště po výzvě zdravotníků, aby lidé používali dezinfekci jako účinný prostředek v boji s epidemií. Covid-19 v USA už zabil téměř 55 000 lidí.

  • Británie hlásí nejmenší dubnový přírůstek zemřelých s covid-19

    V Británii zemřelo za posledních 24 hodin 360 pacientů na komplikace způsobené onemocněním covid-19. Je to nejmenší denní přírůstek za duben, nižší údaj tamní úřady zaznamenaly naposledy 30. března, kdy epidemie v zemi propukala. Počet zemřelých však v zemi překonal hranici 21 000. Na většině místech v Británii také klesá počet hospitalizovaných lidí s koronavirem. Podle agentury Reuters to dnes oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock.

  • WHO varuje před ukvapeným rozvolňováním opatření

    Pokud budou země uvolňovat opatření proti koronaviru příliš brzy, mohou se vrátit do situace, kdy budou muset znovu zavádět omezení pohybu. Varoval před tím zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zároveň prohlásil, že pandemie covid-19 ještě zdaleka není u konce.

    Tedros v pondělí rovněž vyjádřil „hluboké znepokojení“ z narušení fungování běžných zdravotních služeb kvůli pandemii, zejména pokud jde o dopad na děti. Uvedl, že z 21 zemí je hlášen nedostatek vakcín proti jiným nemocem v důsledku omezení přeshraničního pohybu vzhledem k pandemii. Tedros se přitom odvolal na údaje světové aliance pro očkování Gavi.

  • Worldometers: Koronavirus se prokázal u více než tří milionů lidí

    Koronavirus se po celém světě potvrdil již u více než tří milionů lidí. Uvádí to specializovaný server worldometers.info. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie rovněž globálně monitoruje, chybí k překročení této hranice něco přes 7000 potvrzených případů.

    Největší počet infikovaných ze všech zemí evidují Spojené státy, kde testy potvrdily koronavirus již u téměř 970 000 lidí. V Evropě je však podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ještě asi o 100 000 více potvrzených případů.

    V souvislosti s onemocněním covid-19, které koronavirus u některých infikovaných způsobuje, zemřelo podle Worldometers již 208 112 osob, JHU uvádí údaj 207 518.

    Odborníci však varují, že skutečný počet nakažených i obětí je zřejmě výrazně vyšší. Testy na koronavirus totiž v drtivé většině zemí podstupují jen pacienti s vážnějšími zdravotními komplikacemi, které se neobjevují u každého infikovaného.

  • Bílý dům končí s Trumpovými koronavirovými brífinky

    Bílý dům se rozhodl změnit podobu pravidelných brífinků, na nichž dosud prezident Donald Trump spolu se zdravotnickými experty informoval novináře o vývoji koronavirové krize. Oznámila to dnes prezidentská mluvčí Kayleigh McEnanyová. Trump při setkáních s novináři vedl dlouhé monology a občas se dopouštěl kontroverzních výroků.

    Prezident po nástupu do Bílého domu v roce 2017 komunikoval s veřejností hlavně prostřednictvím Twitteru. Obvyklé tiskové konference prezidentských mluvčích, které se za dřívějších prezidentů v Bílém domě konaly prakticky denně, téměř vymizely. Možnost klást otázky měli novináři jen při oficiálních akcích prezidenta nebo státních návštěvách.

  • Slovensko chce umožnit cestování v létě, bude jednat se sousedy

    Slovensko chce umožnit cestování obyvatel o letních dovolených, pokud to vývoj kolem pandemie choroby covid-19 umožní. Bratislava plánuje postup koordinovat se svými sousedy. Na dotaz ČTK to v pondělí uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga.

    „Naše občany ujišťujeme, že resort diplomacie myslí na to, jak umožnit cestování v létě, pokud to samozřejmě podmínky dovolí. S cílem postupovat koordinovaně budeme jednat s okolními zeměmi. Rozhodující bude, jak si podmínky nastaví konkrétní cílové země,“ uvedl Tomaga.

  • Prvomájová shromáždění budou v Řecku odložena

    Řecká vláda dnes vyzvala odbory k odkladu shromáždění pořádaných pravidelně na Svátek práce, tedy 1. května. Akce se mají konat až 9. května, poté co budou v zemi zrušena omezení vyhlášená kvůli šíření nákazy koronavirem.

    V Řecku by omezení týkající se vycházení měla přestat platit 4. května. Vládní mluvčí Stelios Petsas v pondělí řekl, že prvomájová shromáždění by měla být odložena na dobu až po tomto datu, protože jinak by mohla „ohrozit to, čeho se podařilo do nynějška dosáhnout“. Prvomájové akce podle něj budou odloženy na první sobotu po 4. květnu, tedy na 9. květen.

  • Americké státy postupně uvolňují omezení, nákaza ale stále hrozí

    Americké státy postupně obnovují hospodářský život ochromený v minulých týdnech šířením koronaviru a uvolňují omezení obchodu a služeb i pohybu osob na veřejnosti. Ne všichni ale podle médií z obavy před nákazou nových možností využívají. Počet osob s diagnózou covid-19 se v USA blíží milionu, nemoci podlehlo téměř 55 000 lidí.

    Kroky k oživení ekonomiky už podnikly státy Georgia, Oklahoma, Aljaška a Jižní Karolína, ve státech Colorado, Montana a Tennessee se na znovuotevření obchodů připravují. Přestože politici vybízejí k restartu ekonomiky, zdravotníci opakovaně varují, že živelný návrat k normálu by mohl snadno vyvolat novou vlnu epidemie, která se vymkne kontrole.

    Mnozí američtí podnikatelé a obchodníci podle agentury AP s obnovením provozu svých podniků váhají, protože od zdravotníků a politiků dostávají protichůdné signály. Žádají silnější záruky, zejména častější testování zaměstnanců.

  • Covid-19 vyostřil vztah Číny s Austrálií

    Australské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti výrokům čínského velvyslance v zemi, který v reakci na volání Canberry po nezávislém vyšetření původu koronaviru prohlásil, že Čína by mohla začít bojkotovat australské výrobky a Číňané by mohli přestat do Austrálie jezdit, píše dnes agentura Reuters.

    Čínský velvyslanec v Austrálii Čcheng Ťing-jie varoval, že Číňané by se mohli začít vyhýbat australským výrobkům a univerzitám. „Běžní lidé“ si podle něj možná rozmyslí, zda budou pít australské víno nebo jíst australské hovězí, turisté se prý dvakrát zamyslí nad tím, jestli se do Austrálie vydat. „A rodiče budou přemýšlet o tom, zda je dobrý nápad posílat děti studovat na australské univerzity,“ prohlásil velvyslanec v rozhovoru publikovaném v listu The Australian Financial Review.

  • Belgie hlásí pokles denního počtu úmrtí, nákaz i hospitalizací

    Úřady v Belgii i Nizozemsku dnes ohlásily nejnižší denní statistiky k epidemii nemoci covid-19 za posledních několik týdnů. Belgické nemocnice údajně v neděli přijaly 127 nemocných, což je nejméně od 18. března, kdy v zemi začala celostátní karanténa. V Nizozemsku zase od neděle přibylo 400 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je nejmenší přírůstek od 19. března.

  • Rakousko jedná s EU o letní turistice

    Letní pobyty cizinců v Rakousku a zahraniční dovolené Rakušanů mohou být reálné, vzájemná turistika bude ale omezená jen na ty státy, které v tažení proti koronaviru dosahují podobných výsledků jako alpská republika. V rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Bild to prohlásil rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Už dříve z Rakouska zaznělo, že jednou ze zemí, jejímž občanům Vídeň zvažuje v létě otevřít hranice, je i Česko.

    „Všichni vědí, že letošní letní dovolená bude úplně jiná než jindy,“ řekl Schallenberg. „Přeshraniční turismus bude opět možný jen obezřetně a postupně krok po kroku,“ dodal.

    Schallenberg v Bildu prohlásil, že Rakousko bude společně a úzce s Evropskou komisí a partnerskými zeměmi pracovat na řešení, jak by mohl být letní turismus umožněn. Vzájemné letní pobyty ale podmínil tím, že dané země budou v boji proti covid-19 podobně daleko a budou vykazovat podobně nízkou bilanci nově infikovaných.

Reklama