Hlavní obsah

Konec front v lékárně? Zdravotnictví couvlo, na recepty vrací víc položek

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo stížnosti lékárníků a na eRecepty posílané přes SMS vrací vícero položek.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo volání farmaceutů, kterým se kvůli zavedení jednopoložkových eReceptů zasílaných přes SMS v lékárnách tvořily fronty nervózních pacientů.

Článek

Místo zjednodušení práce zdlouhavé přepisování. Pokud pacient dostane recept přes SMS, přijde do jeho mobilu pro každý lék jedna zpráva.

Nová pravidla v eReceptech platí od začátku roku a ihned v lékárnách začala komplikovat práci. Farmaceuti si proto ve velkém stěžovali nejen na ministerstvu, ale i na sociálních sítích.

„Po zavedení systému jeden recept = jedna položka mám na poskytování zdravotní péče podstatně méně času, protože buď lovím SMS, nebo pípám stohy papírových průvodek. A místo lékárny je čekárna,” popsala například lékárnice Pavla Goldmanová.

„SMS recepty jsou komplikací – a to především u starších pacientů, kteří nemají chytré telefony. Tam je to opravdu o přeťukávání jednotlivých kódů, které jsou 12místné. Pacienti navíc mnohdy ani nevědí, kde mají eRecepty ve svém telefonu hledat. Někdy nemají ani brýle, takže to musíme přepisovat sami,” popsala mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Víc času na pacienta

Ministerstvo zdravotnictví se proto nyní rozhodlo k dvoupoložkovému elektronickému receptu vrátit. „Naší snahou je lékařům a lékárníkům vycházet vstříc a nastavovat právní prostředí tak, aby podporovalo jejich činnost, nikoliv naopak,” uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Krok Česká lékárnická komora přivítala. „Návrat ke dvěma položkám prozatím určitě pomůže. Snahou ČLnK do budoucna zůstává zajistit přístup lékárníka ke všem předepsaným lékům pacienta pomocí jednoho identifikátoru,” dodala mluvčí Michaela Bažantová.

Ministerstvo zdravotnictví ještě čeká na vyjádření České lékařské komory a praktických lékařů.

Potřebné kroky chce ale podle Štěpanyové podniknout co nejdříve. „Dvě položky na eRecept by se mohly začít znovu předepisovat v průběhu března,” dodala.

Jak vůbec k zavedení nefungujícího pravidla došlo? Podle mluvčí vše probíhalo v konzultaci s lékárníky, zavedení jedné položky na recept mělo vycházet z požadavku Asociace nemocnic a České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Pravidlo se zapracovalo do návrhu vyhlášky a bez připomínek komor prošlo mezirezortním připomínkovým řízením.

Praxe ale ukázala, že lékárníkům spíš komplikuje už tak obtížnou práci. Lékárnická komora chce nyní společně s ministerstvem dál pracovat na zjednodušení systému, aby se farmaceuti mohli do budoucna víc věnovat přímo péči o pacienty a méně administrativě.

Systém elektronických receptů na léky na předpis funguje od roku 2018. První rok lékaři za jejich nevystavování nedostávali pokuty, od ledna jim hrozí. Nevypsat recept elektronicky, tedy nenahrát data o něm na centrální úložiště, mohou jen v případě poruchy elektřiny nebo internetu a dalších vybraných situacích. Každý měsíc je vydáno mezi pěti a 6,5 miliony eReceptů.

Reklama

Doporučované