Hlavní obsah

Bez léku proti bolesti. Lékárny bojují s výpadky léčiv

Výpadky léků už nejsou jen mimořádnou událostí, varují lékárníci.

Reklama

aktualizováno •

Někdy jde o pár krabiček, jindy hned o několik druhů zároveň. Lékárníky i pacienty v Česku nepřestávají trápit opakované výpadky dodávek léčiv. Kořeny problému přitom často sahají mimo republiku i možnosti úřadů.

Článek

Co přesně bude na policích u něj v lékárně chybět třeba za týden nebo dva, to předem farmaceut Richard Pfleger nedokáže odhadnout. Víc mu napoví jen centrální systém distribuce. Pokud lék nemá a není v Česku ani dostupný, dozví se to právě tady. Často společně s informací o tom, že „přesný termín dodání bude oznámen”.

„Lék objednat nemůžu, protože není dostupný pro všechny lékárny v České republice. Pokud je dostupnost omezená, ale léčivo pořád je, jsou objednávky kráceny. Přijde pacient a má dostat šest krabiček? Dostane jen dvě,” líčí lékárník aktuální situaci.

„Ten problém je tu dlouhodobě, posledního půl roku je ale masivní. Ani nemluvím o Vigantolu (zdroj vitaminu D pro novorozence, pozn. red.), se kterým byl problém hlavně přes léto, ale teď v prosinci třeba Novalgin na léčbu střední a větší bolesti nebo některé oční kapky… Začíná se to všechno nějak kumulovat,” dodává Pfleger. Novalgin se v lékárnách od půlky měsíce začal znovu objevovat, jeho výpadky se ale řešily po celý rok.

Že má Česko s léky problém, připouští i Česká lékárnická komora. „Výpadky jsou poměrně časté. Mnoho léků nelze do lékáren objednat i opakovaně. Nebo se objevují se zpožděním. Pacienti tak musí na své léky čekat, mají je třeba ve své lékárně rezervované – jenže když nová šarže dorazí do Česka, lékárníci je vydají těmto pacientům během několika dnů a situace se opakuje. A pacient čeká znovu,” říká mluvčí komory Michaela Bažantová.

Jaké scénáře se rýsují pro pacienta, který v lékárně nepochodí? Může obíhat lékárny a zkoušet štěstí jinde nebo s lékárníkem hledat jiné řešení. Pokud je lék nahraditelný, může mít pacient stejný přípravek od jiného výrobce. To se ale nevztahuje na všechny případy. Potom je na řadě komunikace s lékařem, hledají se jiné léky, které by pacientovi mohly pomoci.

I tady ale může pacient narazit. Jiná léčiva mu ze zdravotních důvodů nemusí vyhovovat. „Příkladem léku s opakovanými výpadky jsou přípravky s obsahem matamizolu, například Novalgin – to jsou léčivé přípravky, které jsou vázané na předpis. A jsou téměř jediné, které lze použít u pacientů, kteří mají problémy se srdcem nebo vysokým krevním tlakem nebo užívají warfarin. U nich jsou kontraindikovány přípravky s obsahem ibuprofenu nebo jiných nesteroidních antiflogistik. Z léků bez předpisu mohou užívat paracetamol. Nebo jeho kombinaci s tramadolem, která je na předpis a někomu nemusí vyhovovat,” líčí mluvčí Bažantová.

Problémy se na sebe přitom nabalují. Dojde-li Novalgin, začnou lékárníci nabízet pacientům Metamizol, který je de facto stejný. Jenže dříve či později dochází i tenhle přípravek a pacienti se dostávají do slepé uličky. „V podstatě jde o kardiaky nebo hypertoniky, kteří mají bolesti. V tu chvíli se dostanou do situace, že můžou být bez léků na bolest, což je nepříjemné,” dodává lékárnice.

Podle lékárníka Pflegera lidé v nouzi nejčastěji obíhají různé lékárny nebo se snaží léčiva získat od známých či přes internet. „Potom to vzdají a jdou k doktorovi, aby jim předepsal něco jiného,” dodává. Problém podle něj nastává zejména u starých lidí, kteří jsou na svůj druh léků fixováni i psychicky a obvykle i jeho náhradu nepřijímají s nadšením.

Lékárníci si na nedostatek léků na českém trhu stěžují dlouhodobě. Příčin je podle nich několik.

„K dlouhodobě zmiňovaným reexportům se přidávají i potíže s dodávkami ze strany výrobců. Ti stále častěji hlásí problémy s výrobou účinných látek, která je celosvětově koncentrována do rukou minima firem. Stačí výpadek jedné z nich a velmi významně to postihne dodávky do mnoha zemí,“ uvedl pro Seznam Zprávy už dříve současný prezident ČLnK Aleš Krebs.

„Tento faktor je ještě zesílen nízkou cenou léků v České republice, protože výrobci upřednostňují země s vyšší cenovou hladinou, kde své léky prodají za výhodnější cenu,“ dodal.

Hra o 70 miliard

Velký tlak na co nejnižší cenu, drahé registrační poplatky, množství kontrol a dalších obstrukcí – to všechno výrobci zvažují při rozhodování o množství své produkce i zemích, kam ji budou směřovat.

Aktuální přehled dostupných a nedostupných léků na svých webových stránkách poskytuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho mluvčí Barbora Peterová však nepřipouští, že by se v posledních měsících situace jakkoliv horšila. Kritiku lékárníků zpochybňovala už letos v létě.

„Neevidujeme, že by problémy s výpadky léků byly v poslední době častější, jakkoliv to tak z tuzemského a tím spíše mediálního pohledu může vypadat. Nedostatek léčiv je globálním problémem, který se projevuje v celé EU,“ uvedla.

Ministerstvo zdravotnictví se potíže snaží řešit a připravilo balík kroků, jak výpadky omezit. „Prvním opatřením je zajištění další mimořádné cesty, jak rychle zajistit náhradu léku, který má výpadek. Druhé opatření má za cíl zásadně zamezit nekoordinovanému vývozu léčivých přípravků, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění a vydávané na recept mimo území Česka. Třetí opatření pak zajistí, že se léky, které již někde v distribučním řetězci jsou, zaručeným způsobem dostanou do lékáren a čtvrté opatření je zaměřené na finanční dostupnost léčiv, tedy že náhradní lék bude se stejným doplatkem jako ten původní,“ vyjmenovala mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

V Česku se ročně prodají léky za 70 miliard korun, z toho 50 miliard vydají na léky za recept pojišťovny. Za problematické označovalo Ministerstvo zdravotnictví právě to, že distributoři část léků dodaných do Česka obratem vyváželi do zemí, kde za ně zaplatili víc. Získali tak ročně tři až pět miliard korun. Vláda proto už koncem srpna schválila novelu zákona o léčivech, která omezuje možnost jejich vývozu. Nově mohou vyvážet pouze sami výrobci nebo jimi pověření distributoři.

České lékárnická komora ale už dřív upozorňovala, že novela problémy s nedostupností neřeší. Nejčastěji totiž podle lékárníků léky chybí proto, že je do Česka výrobce vůbec nedodá.

Reklama

Doporučované