Hlavní obsah

Konec hořícího telefonu. Samsung rozesílá bezpečnostní krabice na Galaxy Note 7

 

Reklama

Akcie Samsungu padají, značka ztrácí důvěru.

Článek

Také česká pobočka korejského výrobce Samsung vyzvala majitele telefonu Galaxy Note 7, u něhož se záhy po srpnovém uvedení na trh objevily problémy s bateriemi, aby přístroj přestali používat, zálohovali svá data a vypnuli ho.

Do Česka se přes předobjednávkový systém dostalo několik stovek kusů těchto chytrých telefonů, a podobně jako zakazníci v dalších zemích světa mají nyní Češi od výrobce nabídku vrácení peněz nebo výměnu za Galaxy S7 nebo S7 Edge s doplatkem.

Problémem nových modelů je to, že jejich baterie bez zjevných důvodů začínaly hořet. Problém se korejské firmě nepodařilo odstranit a už v pondělí oznámila, že v zájmu bezpečnosti zákazníků se rozhodla prodej a výrobu Galaxy Note 7 zastavit.

Zároveň začala rozesílat speciální krabice, ve kterých lidé mohou telefony firmě bezpečně vrátit.

Velké ztráty na obzoru

Podle odhadů finančních analytiků by ukončení prodeje modelu Galaxy Note 7 mohlo firmu stát až 17 miliard dolarů (413 miliard Kč). Poškodí to ale také důvěru spotřebitelů a mobilních operátorů v další telefony Samsungu. Mnoho telefonů totiž zákazníkům měnili operátoři sami.

Fotografie zničených telefonů Galaxy Note 7 se od srpna staly častým obsahem příspěvků na sociálních sítích. Mnoho leteckých společností poté zakázalo pasažérům tento konkrétní typ chytrého telefonu na palubách svých letadel používat nebo dokonce i převážet.

V září Samsung z trhu stáhl více než dva a půl milionu telefonů Galaxy Note 7 a zákazníkům, kteří si již nový model zakoupili, nabídl vrácení peněz nebo výměnu za nový a bezpečný kus. I uživatelé vyměněných kusů nicméně poté v mnoha případech ohlásili, že se problém se samovznícením lithiové baterie opakuje.

Akcie Samsungu dnes na burze v Soulu oslabily o osm procent, což byl jejich nejvyšší pokles od roku 2008. Společnost kvůli stažení telefonu Galaxy Note 7 z trhu snížila odhad provozního zisku pro třetí čtvrtletí o třetinu, tedy o 2,6 bilionu wonů (zhruba 57 miliard Kč).

Smartphone Galaxy Note 7 měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone, jeho cena byla 880 dolarů (zhruba 21 500 korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované