Hlavní obsah

Konec policejního prezidenta, za něhož skončil Šlachta. Hamáček chce do prosince vybrat nástupce

Tuhý skončí 31. října ve funkci policejního ředitele. Stane se velvyslancem na Slovensku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Tuhý na tiskové konferenci potvrdil, že končí v čele české policie. Bývalý policejní prezident prý končí z vlastního rozhodnutí, o jeho odchodu se ale mluvilo už od reorganizace policie před dvěma lety.

Článek

Tuhý vyloučil, že by někdo z politiků vyvíjel nátlak na jeho odchod. „Odcházím na základě vlastního rozhodnutí,“ uvedl. „Těch pět let nebylo jednoduchých. Samozřejmě to může zanechat i určitou únavu,“ dodal.

Také ministr vnitra Jan Hamáček popřel, že by za odchodem Tuhého stála kritika reorganizace policie.

V roce 2016 byly útvary boje proti korupci a organizovanému zločinu sloučeny pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). Reorganizaci tehdy kritizoval i nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Hamáčka se reorganizace osvědčila, zároveň ale přiznal, že s Babišem změnu na postu šéfa policie diskutoval.

Tuhý skončí ve funkci k 31. října a stane se velvyslancem na Slovensku. Vnitro vyhlásí na post prezidenta nabídkové řízení.

Nového šéfa policie by chtěl Hamáček najít do 1. prosince, do té doby Tuhého nahradí jeho první náměstek Martin Vondrášek. Podle médií se mluví jako o možném nástupci Tuhého především o řediteli pardubické krajské policie Janu Švejdarovi. Možné povýšení odmítl Švejdar komentovat.

Tuhý u policie pracuje 27 let, je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné. Kariéru u policie začal na obvodním oddělení ve Městě Albrechticích, které později také vedl. Působil jako ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a dále jako náměstek policejního prezidenta. Policejním prezidentem se stal v dubnu 2014. Je mu 46 let.

Z postu české velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta Václava Klause. Ambasádu dočasně vede jako chargé d‘affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

Reklama

Související témata:

Doporučované