Hlavní obsah

Konec přátelství s Pekingem. Praha zruší smlouvu o spolupráci, rozhodla rada

Čína versus Praha.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Důvodem je podle primátora Zdeňka Hřiba neochota Číny jednat o vyškrtnutí pasáže o uznání jednotné Číny Prahou. Česko má s Čínou smlouvu od roku 2016.

Článek

V pondělí pražští radní odhlasovali, že smlouva s Pekingem skončí. Pokud zastupitelé příští týden výpověď smlouvy schválí, primátor ji hned poté odešle do Číny. „Tím bude celá záležitost v tomto roce ukončena,“ uvedla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

„Myslím si, že na říjnovém zastupitelstvu bude mít tento tisk podporu napříč celým politickým spektrem,“ dodala předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová.

Vztahy mezi českou metropolí a čínskou stranou se začaly komplikovat poté, co Hřib navštívil Tchaj-wan, který Čína považuje za svou součást. Praha navíc otevřela jednání o tom, aby ze smlouvy o spolupráci zmizela zmínka o tom, že uznává územní celistvost Číny.

Jenže dohoda se nedaří a tak magistrát přistoupil k razantnímu kroku. „Peking nám ani po urgencích neodpovídá ani na korespondenci, kterou vzájemně vedeme, ani na naše snahy se spojit,“ uvedla již dříve Krausová.

Podle Marvanové je taková klauzule ve smlouvě, která se schvalovala za bývalé primátorky Adriany Krnáčové, nestandardní. „Do smlouvy o spolupráci mezi hlavními městy politická deklarace nepatří. Nesouhlasím s tím, aby Praha takto dávala najevo podporu autoritářského režimu, který v Číně panuje,“ uvedla.

Dodala, že namísto snahy o diskuzi Čína volí cestu sankcí v podobě rušení koncertů českých umělců. Do asijské země neodletěla například Pražská filharmonie, Pražské kvarteto nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Do sporů se vložil nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se při pondělním jednání s čínským velvyslancem v České republice Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně.

„Řekl jsem, že nechci poslouchat žádné řeči o spolupráci, pokud se na čínské straně nezmění činy. Tady jde o to, aby ta praxe okamžitě skončila, jinak si nedovedu představit spolupráci v kulturní oblasti,“ uvedl Zaorálek.

Reklama

Doporučované