Hlavní obsah

Bitva o Aleppo graduje: Obětem nikdo nepomáhá, OSN mluví o válečném zločinu

Podívejte se, jak probíhaly boje o Aleppo.

 

Reklama

Vysoký komisař OSN označil postup vůči obyvatelům decimovaného města za neuvěřitelně krutý.

Článek

Na syrské Aleppo padla tma. A spolu s ní další bomby. Město, které čtyři roky platilo za baštu povstalců nespokojených s režimem diktátora Bašára Asada, prožívá noc těžkých bojů. Možná poslední - kdysi výstavní metropole je už téměř celá v rukou vládních sil podporovaných Ruskem. Zahraniční agentury odhadují, že rebelové drží posledních pět procent území.

Dohoda, kterou pro civilní obyvatelstvo vyjednalo s Ruskem Turecko, a která měla umožnit lidem - rebelům, jejich rodinám, zdravotníkům, kteří tu zůstali - bezpečně opustit město, zcela selhala. O evakuaci se sice mluvilo, ale vůbec nezačala. Sociální sítě zaplavila videa Syřanů, kteří se loučí se svými blízkými i se světem. Nevěří, že budou ráno na živu. Popisují, jak na ulicích leží zranění lidé, kterým nemá kdo pomoci.

Britská BBC ve středu po sedmé hodině večerní informovala, že podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva se v Aleppu právě s vysokou pravděpodobností odehrává válečný zločin. Jordánec Zaíd Raád Husajn, který tuto funkci zastává, stanici řekl, že ofenziva syrských vládních jednotek a jejich spojenců na území prodchnutém civilisty téměř jistě porušuje mezinárodní právo.

"Syrská vláda nese jasnou odpovědnost za bezpečí civilního obyvatelstva," řekl Zaíd Husajn.  A dále prohlásil, že považuje za neuvěřitelně kruté, jak Damašek přiměl týrané a sužované obyvatelstvo Aleppa věřit, že může apokalypse uniknout a dožít se dalšího dne, a pak jim odchod neumožnit.

Ze zjištění britských novinářů vyplývá, že západní mocnosti nad oblast vyslaly bezpilotní letadla a zaměřily satelity, chtějí shromaždit důkazy o možných válečných zločinech.

Odhady, kolik lidí na opuštění Aleppa čeká, se různí. Agentura Reuters uvádí zhruba 15 tisíc lidí včetně 4 tisíc bojovníků, BBC s odkazem na syrské aktivisty píše až o 50 tisících lidech.

Evakuace měla začít ve středu brzy ráno. Na hlavní výjezdové cestě z města čekalo s nastartovanými motory asi dvacet autobusů. Další desítka autokarů stála poblíž, nikdo však do nich nenastoupil a vozy odjely.

Rebelové z prostojů obvinili íránské milice. Představitelé dvou skupin povstalců a zástupce OSN sdělili Reuters, že Írán si klade nové podmínky pro příměří i evakuační dohodu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu zas z obstrukcí při evakuaci obvinil syrskou vládu a další skupiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak oznámil, že později odpoledne bude o situaci v Aleppu hovořit po telefonu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Situace je velmi křehká a komplikovaná," uvedl Erdogan v televizním projevu.

Světová média většinou neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Aleppu, situace v oblasti je značně nepřehledná. Podle dřívějších informací k nim patří seskupení s názvem Dobytí Aleppa, které tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu, tak radikálnějších. V oblasti se ovšem vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí, která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je Asadův režim.

Podívejte se na studio Seznam Zprávy k situaci v Aleppu.

Aleppo po příměří

Reklama

Související témata:

Doporučované