Hlavní obsah

Konec Spider-Mana či Iron Mana? Disney se pře s dědici autorských práv

Autorská práva na postavy superhrdinů vlastní společnost Disney, což se dědicům nelíbí.

Reklama

Společnost Disney míří k soudu. Chce si udržet plnou kontrolu nad nejznámějšími postavami studia Marvel, jako je Spider-Man, Iron Man či Black Widow. Pře se o ně s dědici autorských práv jejich stvořitelů.

Článek

Mediální společnost Disney má aktuálně plnou kontrolu nad některými komiksovými postavami od společnosti Marvel. Pozůstalí po autorech komiksových hrdinů však usilují o získání práv zpět. Studio na ně ale v pátek podalo žalobu.

Žaloby podané jménem Marvel Entertainment, kterou vlastní společnost Disney, jsou podle listu New York Times reakcí na oznámení pozůstalých po spisovatelích a kreslířích, že chtějí získat autorská zpráva zpět.

Podle amerického autorského práva mohou autoři nebo jejich dědicové po určitém počtu let od vydavatelů získat práva nazpátek. Pokud by však Disney s žalobou uspěl, společnosti Marvel by to umožnilo pokračovat v používání postav. Studio by se ale muselo dělit o vlastnictví a zisky s dědici autorů.

O ukončení smlouvy usilují například dědicové po Stevu Ditkovi (spolutvůrci Spider-Mana a Doctora Strange), Donu Heckovi (spoluautorovi Iron Mana, Black Widow a Hawkeye), Gene Colanovi (jednom ze stvořitelů Falcona, Capitain Marvel a Bladea). Ohradili se také dědicové po dalším tvůrci Black Widow Donu Ricovi a po mladším bratrovi Stana Lee Larry Leberovi, spolutvůrci Iron Mana, Thora a Ant-Mana.

Všechny zastupuje právník zabývající se duševním vlastnictvím Marc Toberoff, který již dříve v podobných případech obhajoval dědice komiksového kreslíře Marvelu Jacka Kirbyho, tvůrce Kapitána Ameriky, Fantastické čtyřky, Hulka či X-Manů. Zastupoval také pozůstalé po autorech Supermana Jerryho Siegela a Joea Schustera.

V žalobě společnosti Disney ale stojí, že dotyčné postavy byly vytvořeny jako dílo na zakázku, na které se nevztahují ustanovení o ukončení autorského zákona.

Marvel zadal Stevu Ditkovi příběhy k ilustraci, měl právo vykonávat tvůrčí kontrolu nad jeho příspěvky a platil mu za jeho příspěvky sazbu za stránku.
stížnost společnosti Disney proti pozůstalosti autora Steva Ditka

„Marvel zadal Stevu Ditkovi příběhy k ilustraci, měl právo vykonávat tvůrčí kontrolu nad jeho příspěvky a platil mu za jeho příspěvky sazbu za stránku. V důsledku toho byly veškeré příspěvky Steva Ditka na žádost a náklady společnosti Marvel,“ uvádí se ve stížnosti proti Ditkově pozůstalosti, přičemž tato formulace se opakuje i v dalších žalobách.

Společnost Disney zastupuje Daniel M. Petrocelli, jenž za ní rovněž stojí v žalobě proti Scarlett Johanssonové.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o díla vytvořená na zakázku, a tudíž vlastněná společností Marvel, podali jsme tyto žaloby, abychom potvrdili, že zmíněná oznámení o ukončení platnosti autorských práv jsou neplatná a nemají žádný právní účinek,“ uvedl Petrocelli.

„Jádrem těchto případů je anachronický a velmi kritizovaný výklad pojmu dílo vytvořené na zakázku podle zákona o autorských právech z roku 1976, který je třeba napravit,“ uvedl za druhou stranu Toberoff.

Dříve zastupoval i tvůrce filmu Muž z oceli v boji o práva na Supermana s DC Comics a Warner Bros. Spor se tehdy málem dostal k nejvyššímu soudu, ale v roce 2014 byl nakonec urovnán. Tehdy Toberoff předpokládal, že podobné případy ještě přijdou.

Disneymu nejsou boje o duševní vlastnictví cizí. 18 let společnost strávila bojem kvůli porušování práv na Medvídka Pú, který nakonec vyhrála. Prosazovala také prodloužení doby autorských práv na Mickey Mouse a kvůli ochranné známce tlačila na změnu amerických zákonů. Výsledná legislativa byla posměšně nazvána „zákon o ochraně Mickey Mouse“.

Reklama

Doporučované