Hlavní obsah

Konec surfování zadarmo. Bezplatná wifi zmizí z metra

Foto: DPP

Jednou ze stanic pokrytých LTE sítí je například Anděl.

Reklama

V pražském metru vypnou bezplatnou wifi. Cestující mají nově sledovat zprávy, sociální sítě a dění na internetu obecně díky vysokorychlostní síti LTE. K tomu ale samozřejmě musejí mít zaplacený datový tarif.

Článek

Pražský dopravní podnik se rozhodl v metru zastavit provoz vlastní wifi. „Chceme ve spolupráci s operátory rozšiřovat do celé sítě pražského metra nejmodernější technologie, což je v tuto chvíli vysokorychlostní síť LTE, v budoucnu pak i 5G,“ řekl Petr Witowski, šéf dopravního podniku. „Nechceme podporovat dvoukolejnost a zbytečně vynakládat další peníze na budování a provozování paralelního systému, který nikdy nemůže poskytnout takovou rychlost, kvalitu a stabilitu signálu jako síť LTE. Náklady na vybudování vlastní sítě wifi ve stanicích metra, bez pokrytí tunelů, by se pohybovaly ve stovkách milionů korun, další desítky milionů ročně by nás stál provoz a údržba celého systému. Tyto prostředky jsme ušetřili, když jsme se rozhodli pokrýt metro sítí LTE.“

Pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi metra sítí LTE stojí podle něj v průměru 10 milionů korun. O její instalaci, provoz a údržbu se stará konsorcium operátorů a společnost CETIN.

Anketa

Vadí vám konec bezplatné wifi v metru?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 1195 čtenářů.

Wifi signál byl dostupný v osmi stanicích metra: na lince A na Muzeu, na lince B na Florenci, Náměstí Republiky a Smíchovském nádraží a na lince C na Florenci, Hlavním nádraží, Muzeu a na Pražského povstání. Všechny tyto stanice, vyjma Náměstí Republiky, jsou v současnosti již plně pokryty signálem vysokorychlostní sítě LTE včetně přilehlých tunelů, kam wifi síť nedosahovala. Na Náměstí Republiky bude LTE síť k dispozici na podzim letošního roku.

Současně se zastavením fungování wifi oznámil dopravní podnik, že pokryl vysokorychlostním internetem dvacátou osmou a dvacátou devátou stanici – Českomoravskou na lince B a Hradčanskou na lince A. Plus přilehlé tunely. „V následujících dnech je doplní ještě Dejvická. Díky tomu budou moci cestující využívat mobilní a datové služby v LTE kvalitě nepřerušovaně v celém úseku linky A od Nemocnice Motol až po Muzeum,“ konstatuje dopravní podnik.

Do konce roku má začít síť LTE fungovat v dalších jedenácti stanicích, a měla by tak fungovat v metru v celém širším centru Prahy. Na příští rok zůstane pokrytí 22 stanic a přilehlých tunelů.

Současné pokrytí metra internetem

Linka A

• úsek Nemocnice Motol – Muzeum (10 stanic)

Linka B

• úsek Smíchovské nádraží – Anděl (2 stanice)

• úsek Florenc – Českomoravská (5 stanic)

Linka C

• úsek Nádraží Holešovice – Roztyly (12 stanic)

Reklama

Doporučované