Hlavní obsah

Konec uhlí v roce 2038: Vláda ho „vzala na vědomí“, ve hře je dřívější datum

Foto: Shutterstock.com

Kdy Česko přestane využívat uhlí - to je ještě nejasné. Ilustrační foto.

Reklama

Konec uhlí v Česku do roku 2038? Vláda to vzala na vědomí, ale termín neschválila. To by se mělo stát až po volbách. Ve hře je i dřívější ukončení využívání uhlí. Na to tlačí někteří ministři, především ti z řad ČSSD.

Článek

Vláda v pondělí vzala na vědomí doporučení Uhelné komise ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR.

Předloženy mají být do konce letošního roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny. O schválení usnesení informoval na twitteru vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Někteří ministři v posledních týdnech uváděli, že požadují útlum uhlí v Česku dříve.

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 loni v prosinci. Havlíček v pátek ČTK sdělil, že navrhovaný postup pro pondělní jednání vlády potvrzuje závěr Uhelné komise.

„Ta pracuje dále, není to uzavřený proces. Pracujeme s rokem 2038, ale musíme mít připraveny varianty i dřívějšího útlumu,“ dodal.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zopakovala, že ministři za sociální demokracii se nadále přiklánějí k ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2033.

Reklama

Doporučované