Hlavní obsah

Kongresoví turisté utráceli třikrát víc. Do Prahy se vrátí nejdřív za rok

Velké mezinárodní kongresy se už podruhé přesouvaly. Pokud to covid dovolí, Praha se naplní až příští rok.Video: Filip Horáček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha patřila před pandemií do světové kongresové elity. Bohužel se většina velkých mezinárodních akcí už loni přeložila na letošní rok a teď se scénář opakuje.

Článek

„Sedmdesát procent akcí a mezinárodních kongresů se podařilo přesunout na následující roky, to znamená z roku 2020 se to přesouvalo na rok 2021 a teď už se víceméně všechny akce přesouvaly na rok 2022 a dále,“ řekla v rozhovoru pro SZ Byznys šéfka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková. Velké akce se domlouvají několik měsíců, někdy i let.

Centrum, vystavěné v Praze na Vyšehradě v 80. letech minulého století, které patří s O2 Universum k největším hostitelům kongresů v Česku, kvůli tomu mělo loni provozní ztrátu zhruba 19 milionů korun, se započítáním investic 110 milionů. Vypadly i příjmy z blízkého hotelu Holiday Inn, provozovaného centrem.

Mrzuté je to i pro pražské podnikatele. Kongresový turista totiž během pobytu za den utratí 2,5krát víc peněz než běžný turista.

Zejména pro mezinárodní kongresy je letecké spojení s celým světem zásadní, ale zatím to podle mě daleko víc ovlivňují restrikce v jednotlivých zemích.
Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha

Některé mezinárodní akce se sice pořádají i dnes, ale často se konají v online nebo hybridním módu. To byl i případ prvního mezinárodního krystalografického kongresu v Kongresovém centru Praha, pořádaného teprve před dvěma týdny. Na místě bylo 400 lidí, dalších 1500 se připojilo přes internet z mnoha zahraničních zemí.

+6

„Omezujících faktorů je víc. Omezené cestování je určitě jeden z hlavních faktorů. Zejména pro mezinárodní kongresy je letecké spojení s celým světem zásadní, ale zatím to podle mě daleko víc ovlivňují restrikce v jednotlivých zemích,“ narazila Žlebková na řadu restriktivních nebo omezujících pravidel, jako jsou například povinné karantény.

Ředitel Prague Convention Bureau Roman Muška potvrzuje přesouvání akcí do dalšího roku. „Je to trend celého trhu. Jen velmi malé procento mezinárodních akcí se mohlo uskutečnit v letošním roce. Asociace se chtějí potkat fyzicky,“ uvedl.

Největší kongresy přeložené do roku 2022

  • 27th FECAVA Eurocongress – 3000 lidí
  • 18th Congress of the European Society for Evolutionary Biology – 1500 lidí
  • 11th World Environmental Education Congress – 1500 lidí

Centrum na Vyšehradě loni uspořádalo asi 95 akcí, v době před covidem jich bylo 200 až 250. Ale návštěvnost propadla o 80 procent, protože na kongresy, veletrhy nebo firemní večírky a veletrhy dorazilo mnohem méně návštěvníků.

„V covidové době během lockdownu se tady konala spousta natáčení, ať už reklam, tak různých filmů, seriálů. Také se tady natáčela velká filmová produkce s hercem Adamem Sandlerem, takže filmový průmysl nás víceméně držel nad vodou,“ dodala ředitelka Kongresového centra, které patří Ministerstvu financí ČR a v němž drží minoritní podíl i město Praha.

Žlebková věří, že příští rok skončí mnohem lépe. Kromě přeložených akcí Českou republiku čeká druhé předsednictví EU.

V reakci na současnou krizi Kongresové centrum propustilo asi 50 ze zhruba 150 zaměstnanců a přehodnocuje svou strategii. Nově chce například víc pronajímat komerční prostory pro coworking a ve spolupráci s Newton University chystá zřízení hardware labu nebo showroomu s 3D tiskárnami.

Během lockdownu se tady konala spousta natáčení, ať už reklam, tak různých filmů a seriálů. Také se tady natáčela velká filmová produkce s hercem Adamem Sandlerem, takže filmový průmysl nás víceméně držel nad vodou.
Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha

Dlouhodobě je také v plánu výstavba nové výstavní haly na jižní straně, protože stávající prostory foyer nestačí pro pořádání opravdu velkých lékařských a jiných kongresů, kde vystavovatelé ukazují svou práci.

Projekt už má potřebná razítka a dokumentaci, ale současné vedení rozhodlo, že stavět nezačne, protože materiály i práce dramaticky zdražily.

„Tendrovali jsme na jaře realizaci. I díky tomu, co se teď děje na stavebním trhu, kde ceny raketově stouply, jsme se v červenci dohodli s našimi akcionáři, že chvíli posečkáme a výstavbu haly jsme na nějakou dobu odložili,“ řekla Žlebková.

Výši investice centrum neprozradilo, ale u projektu podle mluvčí Adély Müllerové došlo k navýšení kvůli inflaci ve stavebním sektoru o 25 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované