Hlavní obsah

Kontrola Maláčové a Stropnického se selfie. Porušili zákon, tvrdí právníci

Foto: Jan Mihaliček

Ministryně Jana Maláčová.

Reklama

Inspektoři práce a cizinecká policie v úterý kontrolovali jednu z firem v Krupce na Teplicku. Na místě byli i ministryně a její poradce.

Článek

Chtěli jsme strhnout pozornost na práva pracujících, vysvětlují svoji účast na přepadové kontrole v severočeské firmě Edgewell poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) Matěj Stropnický.

Právníci, které oslovily Hospodářské noviny, se shodují, že nepovoleným focením uvnitř podniku a zveřejňováním informací o inspekci právě on zákon porušil.

Odborníci upozorňují, že průběh kontrol i to, kdo se jich smí účastnit, určuje zákon. Kromě samotných inspektorů to mohou být jen lidé, které kontrolní orgán přizve jako zúčastněné osoby. „Když řešíte bezpečnost ochrany zdraví při práci, vezmete si tam hasiče. Ale jaký byl účel kontroly v případě, že přizvanou osobou byla ministryně a její poradce?“ ptá se v Hospodářských novinách advokát Daniel Truxa s tím, že přizvaní lidé musí mít od úřadu písemné zmocnění.

Nic takového ale podle listu ministerská delegace neměla, což potvrdil i inspektorát práce. „Paní ministryně si účast vyžádala v rámci svého kontrolního dohledu nad fungováním inspekce práce. Kontroly se zúčastnila s doprovodem,“ uvedl mluvčí inspektorátu Richard Kolibač.

Police, která se akce také účastnila, sdělila HN, že pouze zajišťovala součinnost. „Není úkolem policie složení delegace jakkoliv zjišťovat, protože úkoly a odpovědnost jsou přesně rozdělené. Takovýchto součinnostních akcí probíhají v rámci celé republiky desítky ročně,“ prohlásil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Advokát Truxa v Hospodářských novinách připomněl, že správní řízení je neveřejné. „I kdyby oba měli status pozvané osoby, mají povinnost mlčenlivosti o všech skutečnostech, které se při kontrole dozvědí,“ upozornil. Povinnou mlčenlivost podle něj Stropnický porušil tím, že informoval o tom, co se na místě dělo, a dokonce z kontroly dával na svůj Facebook fotografie. Mohlo to poškodit reputaci společnosti, která by se nyní mohla obrátit na soud a chtít odškodné po inspekci, jež Stropnického na akci pozvala. „Pokud by inspekce musela zaplatit odškodné, měla by je pak vymáhat po Stropnickém,“ dodal.

S Truxou souhlasí i advokát Pavel Kroupa. „Oba měli zachovat o kontrole mlčenlivost a zjištěné informace nezneužívat,“ prohlásil. „Přitom tuto povinnost porušil minimálně Stropnický, který na svém profilu zveřejnil název společnosti, informace o průběhu kontroly a zjevně využil celou akci ke své podpoře v politické kampani,“ řekl.

Problém může být i s budoucí podjatostí. Právníci upozorňují na to, že ministerstvo práce je odvolacím orgánem pro ty, kdo se závěry inspekce nesouhlasí. Takhle je podle nich už nyní ministerský úřad podjatý a nemůže plnit funkci nestranného arbitra.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) za akcí stojí a chce se v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi. Kritiku přítomnosti ministryně při kontrole dnes předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil za hysterii, podle něj se Maláčová zastává zaměstnanců. Inspektoři práce a cizinecká policie v úterý kontrolovali jednu z firem v Krupce na Teplicku. Na místě byli i ministryně a její poradce, fotografie pak zveřejnili na sociálních sítích. Jejich přítomnost sklidila kritiku. O případu jednal v úterý i Senát. Požádal o vyjádření k účasti Maláčové a Stropnického, kteří jsou v čele pražské kandidátky ČSSD do voleb, při kontrole.

Reklama

Doporučované