Hlavní obsah

Korea jako první velký trh spustí službu 5G

Korea věří, že služby zvýší hospodářský růst země.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Jižní Korea se stane prvním velkým trhem, který spustí komerční provoz telekomunikačních služeb páté generace (5G). Předhoní tak Čínu, Spojené státy a Japonsko, které tuto službu také chystají.

Článek

Korea doufá, že se jí díky nové technologii podaří učinit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy a zvýšit hospodářský růst, který byl loni nejnižší za šest let. Termín spuštění byl stanoven na tento pátek.

Nová technologie umožňuje až 20krát vyšší rychlost přenosu dat než širokopásmová technologie LTE, označovaná jako 4G, a nabízí lepší podporu umělé inteligenci a virtuální realitě. Někdy může být až stokrát rychlejší.

Jihokorejská firma Samsung Electronics byla první, která v únoru představila 5G telefon. Podle některých analytiků tak zaujala přední pozici na trhu 5G. Místní menší konkurent LG Electronics plánuje představit 5G chytrý telefon koncem tohoto měsíce.

Volání po 5G, nábytkářský rekord a změny v Hollywoodu

Huawei stoupl zisk o čtvrtinu, Číňané věří, že sítě 5G budou jejich

Jihokorejští mobilní operátoři za kampaně propagující 5G utratili miliardy. Největší operátor SK Telecom očekává do konce letošního roku zhruba jeden milion zájemců o 5G. Celkem má 27 milionů uživatelů.

V USA plánuje mobilní operátor Verizon spustit síť 5G ve dvou městech 11. dubna.

Obavy o bezpečnost v souvislosti se sítěmi čínské firmy Huawei zbrzdily výstavbu těchto sítí v mnoha zemích. Jižní Korea se však snaží si těchto obav nevšímat. Ze tří největších mobilních operátorů v zemi SK Telecom a KT nepoužívají vybavení od Huawei. To použil pouze menší mobilní operátor LG Uplus.

Reklama

Související témata:

Doporučované