Hlavní obsah

Koronakrize v Bílém domě? Lidé blízcí Trumpovi jsou v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v pátek na návštěvě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Reklama

Koronavirová krize zasáhla i Bílý dům. A týká se i prezidenta Donalda Trumpa. Ten spolu s dalšími vrcholnými politiky přišel do styku s republikánským kongresmanem, který byl v kontaktu s nakaženým člověkem.

Článek

Zatímco šest členů amerického Kongresu si v pondělí naordinovalo dobrovolnou karanténu, hlava Bílého domu nepodstoupila ani test na koronavirovou infekci. „Prezident nebyl podroben testování na COVID-19, protože nebyl v delším kontaktu se žádným pacientem pozitivním na COVID-19 ani nemá žádné symptomy,“ uvedla šéfka tiskové kanceláře Bílého domu Stephanie Grishamová v úterý nad ránem středoevropského času. Podle ní se Trump těší výbornému zdraví.

Podání ruky i jízda v limuzíně

Kde se vzaly obavy, že by se nový koronavirus mohl rozšířit až do Oválné pracovny? Na konci února se v Marylandu konala konference konzervativních politiků CPAC – jeden z návštěvníků měl následně pozitivní test na koronavirus. Šestice politiků se následně rozhodla pro uvržení sebe sama do karantény.

Mezi nimi je i Matt Gaetz, člen Sněmovny reprezentantů. Ten s Trumpem strávil víkend v prezidentově resortu v Palm Beach na Floridě. A v pondělí jel i v prezidentské limuzíně v Orlandu. Společně pak Trump s Gaetzem letěli speciálem Air Force One, kde se politik dozvěděl o nakaženém z konference. Podle americké CNN Gaetz hned po přistání prošel lékařským testem a odešel do karantény.

Dalším „podezřelým“ je republikán Doug Collins, který si s americkým prezidentem potřásl rukou v pátek. Po návštěvě konzervativní konference je v karanténě nastupující personální šéf Bílého domu Matt Meadows.

Kritika Bílého domu kvůli prezidentu i Penceovi

Počet nakažených ve Spojených státech strmě roste. Lidí pozitivních na COVID-19 je přes 700, obětí mají USA nejméně 26. Podle informací serveru Business Insider je Amerika, co se koronavirového testování týče, velmi pozadu. Zatímco v Jižní Koreji se při zhruba jednapadesátimilionové populaci udělalo na milion lidí 3 692 testů, americká bilance je bezútěšná. Američané, národ o 329 milionech, vykonali pět testů na milion obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v pátek na návštěvě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Boj s novým koronavirem dostal na starost viceprezident Mike Pence. A to kvůli tomu, jak „úspěšně“ v minulosti zvládl epidemii HIV v Indianě, kde dříve působil jako guvernér.

Bílý dům se kvůli tomu stal terčem kritiky – média, američtí politici a osobnosti poukázali na to, že právě Pencova odpověď na krizi v Indianě nebyla právě příkladná. Tehdejší guvernér na ni podle kritiků zareagoval příliš pomalu, což vedlo k infikování více než 200 lidí. Penceovi kritici tvrdí, že epidemii HIV viceprezident vlastně pomohl. A to tím, že jakožto odpůrce potratů podfinancoval kliniky plánovaného rodičovství. Ty zároveň ve státě Indiana dělaly testy na onemocnění virem HIV.

Kritice čelí i sám prezident, který měl tendenci šíření nákazy po Spojených státech bagatelizovat. Mimo jiné ji přirovnává k obyčejné chřipce. Americký deník The New York Times napsal, že „koronavirus se prokázal jako Trumpův nepřítel, kterého prezident nedokáže ‚odtweetovat“. Na rozdíl od obvyklých „lidských terčů“. Trump si v pátek v Centru pro kontrolu a prevenci nemocí posteskl, že jde o nečekanou krizi. „Kdo si to mohl pomyslet?“ zeptal se.

Co se týče přípravy, ve skutečnosti na ni už někteří vládní činitelé pomysleli. A to konkrétně na konci roku 2018, kdy úřady připravovaly plán pro případ chřipkové pandemie. „Hrozba pandemické chřipky je naše obava z hlediska bezpečnosti,“ řekl tehdy jeden z vládních činitelů. „Jsme připraveni na ni reagovat? Bojím se, že ne,“ dodal. O den později odstartoval spor o hraniční zeď mezi Kongresem a Trumpem, který vyústil v rozpočtovou krizi a následný „shutdown“. Vládní úřady i agentury byly bez peněz nejdéle v historii – pětatřicet dní.

Reklama

Doporučované