Hlavní obsah

Koronakultura. Koncerty, divadla, galerie i festival krátkých filmů online

Foto: Profimedia.cz

Divadla, filmové nebo koncertní sály musely po celém světě zavřít.

Reklama

Společnost se ocitla v situaci, kterou nezná. Celé dny, večery a víkendy by měla trávit doma a nevycházet ven, třeba na koncerty, výstavy nebo pivo s přáteli. S krizí se po svém vypořádali umělci, kteří se svým fanouškům snaží zpříjemnit karanténu, ale také si udržet práci.

Článek

Dělat například koncerty online skrze YouTube nebo Facebook je však téměř jediné, co mohou umělci dělat. Jejich práce se víceméně ze dne na den zastavila. Kulturní události byly těmi, které se celosvětově ruší jako první, když se městy začal šířit nový koronavirus.

Právě livestream neboli živý přenos se uchytil u nás i v zahraničí. Zpěvačky, zpěváci, kapely nebo i operní představení vysílají svoje vystoupení skrze internet až do obývacích pokojů.

Zpěvák Ron Gallo měl vystupovat na festivalu Melted Music v americkém Ohiu. Kvůli pandemii nemoci COVID-19 se však nic nekonalo. Místo toho koncert odvysílal živě na Instagramu ze svého domácího studia. S hashtagem #staythefuckhome (tedy „zůstaň, sakra, doma“).

Foto: Profimedia.cz

Indie zpěvák Ron Gallo.

„Ačkoliv je to pro umělce živobytí, které je závislé na cestování a shromažďování co nejvíce lidí v ne vždy velkých prostorech, když se obětujeme všichni teď hned, je to stoprocentně správné rozhodnutí,“ řekl Gallo hudebnímu magazínu Rolling Stone.

Přidávají se k němu i velké „hudební mekky“ jako Metropolitní opera v New Yorku nebo Berlínská filharmonie. Se zákazem koncertů nevyhlásili prázdniny, ale streamují svoje běžně naplánované koncerty svému publiku, které je v bezpečí doma. Ve středu večer například zazní Pucciniho Bohéma v podání newyorské opery.

Rozhodně se nejedná jen o hudební část uměleckého průmyslu. Zavřít se musela divadla, galerie, sály, prakticky všechno, kde umělci mohou vydělávat.

Své „online“ dveře otevírají světové galerie. Podobně jako u koncertů to není srovnatelný zážitek, ale je to metoda, jak si udržet svůj kulturní život bez nákazy a hlavně bez nakažení ostatních lidí. Italská muzea a galerie mají zavřeno minimálně do dubna. Například na stránkách galerie Uffizi, kde visí například Botticelliho slavné Zrození Venuše, si můžete obrazy projít skrze virtuální prohlídku.

Podobný zážitek nabízí i další světoznámé galerie jako londýnský Tate, pařížské Musée d‘Orsay nebo amsterodamské Rijksmuseum.

Své poznatky zapisují i čeští spisovatelé

Pozadu nezůstává ani filmové odvětví. Kvůli koronaviru musely zavřít filmové sály po celém světě. Což narušilo i spoustu festivalů, které se měly konat. Mezinárodní filmová komunita se ale rozhodla uspořádat online festival krátkých filmů s názvem Moje drahá karanténa (My Darling Quarantine).

Každý týden může divák vidět sedm krátkých filmů, a dokonce hlasovat o nejlepším z nich. Výtěžek z festivalu se rozdělí vedví. Jedna část poputuje k Lékařům bez hranic, ta druhá na podporu kulturního průmyslu.

„Byli jsme ohromeni počtem kladných odpovědí od filmařů, kteří svolili k puštění filmů online,“ řekla v tiskovém prohlášení jedna z organizátorek festivalu Emilia Maziková. Téma festivalu krátkých filmů je dystopie.

Ani česká kulturní scéna nezůstává stranou. Svoje koncerty online už odehrála například Ewa Farna nebo houslista Pavel Šporcl. Divadelní představení nabízí pražské Studio DVA nebo soubor Vosto5.

Reklama

Doporučované