Hlavní obsah

Koronavirem poškozené orgány mohou pomoci léčit kmenové buňky

Záhady Josefa Klímy z 16. 4. 2020: Kmenové buňky by mohly pomoci při léčbě koronaviru. Princip léčby je jednoduchý.Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčba kmenovými buňkami by mohla pomoci i pacientům s poškozenými orgány po nákaze covid-19. Pacienty s těžkým průběhem ohrožuje na životě těžký zápal plic a kmenové buňky mohou napomoci v zotavení.

Článek

Princip léčby je jednoduchý: Lékaři pacientovi odeberou část podkožního tuku a kmenové buňky z něj vyseparují. Následně je infuzí vypustí zpět do krevního řečiště. Kmenové buňky jsou následně přitahovány do míst chronického zánětu, kde dokážou regenerovat poškozené orgány.

Klinika Cellthera v Brně je součástí mezinárodního konsorcia, které se léčbu kmenovými buňkami snaží prosadit do praxe. Dosavadní experimenty ukázaly, že metoda dokáže efektivně pomoci pacientům s poškozením pohybového ústrojí nebo pacientům po mozkových příhodách.

Léčba kmenovými buňkami funguje, jak ukázal test na víc než tisícovce pacientů po celém světě, její zavádění je ale administrativně složité. Profesor Jaroslav Michálek z Cellthery upozorňuje, že už tak striktní pravidla v České republice se stále zpřísňují. Prosazení klinické studie potrvá tak ještě minimálně rok.

Kmenové buňky navíc nejsou pouze léčba následků samotných. Podle profesora Michálka mohou pomoci i pacientům v akutním stavu, pro které se jinak po celém světě shání léky jako například remdesivir.

Léčbu může podstoupit i pacient na jednotce intenzivní péče. Kmenové buňky mohou výrazně pomoci při regeneraci napadených plic. Kdy dostanou pacienti novou naději, o tom budou rozhodovat úředníci.

Podívejte se na celou reportáž. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované