Hlavní obsah

Koronavirová data: Úmrtnost je v Evropě vysoko nad normálem

Foto: Profimedia.cz

Hřbitov Maggiore v Miláně byl znovu otevřen pro veřejnost. Itálie patří k zemím, kde byla úmrtnost v posledních týdnech vysoce nadprůměrná.

Reklama

Počet všech úmrtí je v Evropě už několikátým týdnem vysoko nad normálem. Poukazuje na to platforma EuroMOMO monitorující celkovou úmrtnost ve vybraných evropských zemích.

Článek

Počet všech úmrtí je v Evropě už několikátým týdnem vysoko nad normálem. Poukazuje na to platforma EuroMOMO monitorující celkovou úmrtnost ve vybraných evropských zemích.

Nadměrná čísla úmrtnosti v Evropě souvisí především s několika konkrétními zeměmi v čele s Velkou Británií, Itálií a Španělskem. Jde o země nejvíce zasažené pandemií infekce covid-19.

Přitom ještě před pár týdny nebylo jasné, zda se pandemie na celkové úmrtnosti vůbec nějak projeví. Momentálně je nadměrná mortalita vysoko nad normálem už několikátým týdnem v řadě.

Foto: Seznam Zprávy

Platforma EuroMOMO monitoruje celkovou úmrtnost ve vybraných evropských zemích: Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo (Berlín a Hesensko), Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie. Česká republika mezi ně momentálně nepatří. Data o mortalitě zpracovává Český statistický úřad.

Většina informací o počtu celkové úmrtnosti je dostupná s určitým časovým odstupem. Trvá až několik týdnů, než jsou v monitorovaných zemích všechna úmrtí zaregistrována. Jejich počty se tedy v datech EuroMOMO mohou projevit i s několikatýdenním zpožděním. Křivka, kterou platforma uvádí, tak sice na konci klesá, ale zpětně se může ještě dále zvýšit. V minulých týdnech se tomu tak zatím pokaždé stalo.

Ještě před dvěma týdny čísla ukazovala, že křivka znovu klesá poté, co se zlomila na počtu 70 tisíc úmrtí. Nyní je ale vidět, že překonala počet 85 tisíc. K tomu se vyjadřuje i samotná platforma EuroMOMO: „Data by měla být interpretována opatrně, jelikož v nich mohou být nepřesnosti kvůli opožděným registracím úmrtí,“ píše se na webu. Různé země totiž také zpracovávají údaje s různým časovým odstupem. Úmrtí tak v monitoringu často zpětně přibývají - to je v grafu výš vyznačeno tmavším polem, ve kterém byly naposledy údaje upraveny.

„Nadměrný počet úmrtí tvoří hlavně věkové kategorie 15 až 64 a 65+,“ píše se na webu EuroMOMO. Věková kategorie 5 až 14 je podle měření dokonce na spodní hranici normálu. Data se podle platformy shodují s průběhem pandemie.

Ta ale ještě není na svém konci, proto jsou podobná data o jejím dopadu prozatím nekompletní. V některých zemích se už nicméně nadměrná úmrtnost znovu snižuje. Mezi ty patří podle EuroMOMO třeba Itálie a v Nizozemsku mortalita klesla z vysoce nadprůměrných hodnot dokonce zpět pod průměr.

Covid-19 vs. chřipka

Na číslech je kromě vysokého nárůstu vidět i srovnání s těžkou chřipkovou epidemií v letech 2017 a 2018. Už nyní je vidět, že období chřipkové epidemie mělo menší dopad. Čísla z této doby jsou navíc kompletní, zatímco ta současná stále sčítáme.

Současný nárůst v počtu úmrtí je také ve srovnání s obdobím chřipkové epidemie viditelně rychlejší.

Druhou možnou interpretací nadměrné mortality je i zahlcení zdravotnictví v důsledku rozšíření infekce covid-19. To může způsobit, že na jiné pacienty s jinými onemocněními se nedostane. Byly také zaznamenány jednotlivé případy, kdy strach z infekce přiměl nemocné, aby se léčili doma, což je nakonec stálo život.

Reklama

Doporučované