Hlavní obsah

Koronavirová opatření tvrdě postihla tisíce nejslabších. Hotově nezaplatí

Foto: Profimedia.cz

Internetové i kamenné obchody preferují platbu kartou. Zejména pro lidi v dluzích je to problém. (Ilustrační snímek)

Reklama

Obchodníci ve jménu zdraví omezují platby hotovostí. Řada lidí bez platebních karet tak naráží na neobvyklé potíže - nemohou si nakoupit po internetu, problémy mají i v obchodech.

Článek

Z důvodu větší bezpečnosti a lepší ochrany zdraví přestali někteří internetoví obchodníci akceptovat platbu hotovostí při předávce zboží. Jde například o velké internetové supermarkety Rohlik.cz a Košík.cz.

Za platbu kartou jsou ale raději i pokladní v kamenných obchodech. Pro řadu lidí, kteří nemají platební kartu, to je ale nový problém.

„Je to součást balíčků problémů, s kterými nám volají lidé s žádostí o pomoc,“ říká Martin Kovalčík z tiskového oddělení neziskové organizace Člověka v tísni. Ta provozuje linku, na které se snaží pomáhat lidem ve finančních problémech. A jedním z nich je i například blokace platební karty kvůli dluhům.

Potvrzují to i další oslovení experti, kteří se snaží radit lidem ve finanční nouzi. Problém je nejvýraznější u lidí, kteří spadli až do exekuce. Jde přitom o širokou skupinu lidí. Exekutorská komora vedla v loni podle posledních oficiálních dat exekuce proti 783 000 lidí.

„Účty mají buď obstavené, nebo už dávno zrušené,“ říká Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných.

S tím souhlasí i Radek Hábl, zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení, a dodává, že přístup ke zboží je pro lidi bez platebních karet aktuálně „komplikovaný“.

Bez karty jste vystaveni vyššímu riziku

Podle Denisy Rohanové musí lidé v exekucích kvůli tomu, že nemají platební kartu, chodit častěji nakupovat do kamenných obchodů a zvyšuje se tím tak jejich riziko, že se nakazí.

A problém dál rozvíjí o zkušenosti z terénu i Pavla Aschermannová z Rubikon Centra. „Ti lidé si nemohou objednat po internetu zboží a i v obchodech často naráží na potíže,“ říká odbornice na dluhové poradenství s tím, že i pokladní preferují platbu kartou a s hotovostí mohou mít problém.

Důvod, proč podle Aschermannové právě lidé v exekuci nemohou využívat platební karty, je běžná praxe exekutorů, kteří zablokují veškeré peníze na účtech. Přestože by dlužník měl mít teoreticky k dispozici nezabavitelnou částku, realita je jiná.

Podle Aschermannové se ve skutečnosti ví roky o tom, že se lidem v exekucích nevyplácí mít platební kartu. A řešení se neustále odsouvá a nedaří najít. „Argumentem, proč to nejde vyřešit, často bývá, že to je technicky špatně proveditelné,“ dodává Aschermannová.

„Prakticky se špatně dokazuje, že jde o nezabavitelnou částku. Reálně má navíc dlužník hned několik exekutorů a musel by to dokládat všem,“ popisuje Pavla Aschermannová. I proto by podle ní mohl být řešením uvažovaný systém jeden dlužník - jeden exekutor.

Běžnou praxí proto je, že si dlužníci nechávají vyplácet nezabavitelnou částku v hotovosti, případně na účet někoho z rodiny.

Reklama

Doporučované