Hlavní obsah

Koronavirový babyboom? U pandemie neplatí, co u války, říká sexuolog

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Epidemie nemocí v lidech většinou touhu rodit děti neprobouzí, říká sexuolog Zvěřina. Snímek je ilustrační.

Reklama

Vláda nařídila zákaz vycházení mimo cesty do práce, na nákup, k lékaři nebo do přírody 19. března. Velká část lidí pracuje z domova, a veškerý čas tak tráví se svým partnerem.

Článek

Odborníci se neshodnou na tom, zda v Česku díky karanténě související s epidemií covid-19 nastane babyboom.

Například podle vedoucího lékaře IVF kliniky Reprofit Pavla Otevřela se nedají „koronavirové děti“ očekávat už za devět měsíců, ale až za deset či dvanáct. Sexuolog Jaroslav Zvěřina si ale myslí, že pandemie porodnost nezvýší.

Vláda nařídila zákaz vycházení mimo cesty do práce, na nákup, k lékaři nebo do přírody 19. března. Velká část lidí pracuje z domova, a veškerý čas tak tráví se svým partnerem.

„Tato doba nabízí lidem mnoho příležitostí k rozptýlení, a to i v domácím prostředí. Mohou sledovat filmy, mají k dispozici internet, a tedy sociální sítě a další zábavu. K tomu, aby se věnovali sami sobě, se dostanou spíše, až je omrzí jiné možnosti,“ odůvodnil Otevřel, proč očekává babyboom až delší dobu po skončení karantény.

Podle Zvěřiny se civilizace neobává důsledků nízké porodnosti, dětí se bude rodit stále méně a nic na tom nezmění ani pandemie nemoci covid-19. „Česká republika v tomto směru kopíruje trend vyspělých zemí, které se vyznačují v celosvětovém měřítku nízkou porodností,“ uvedl.

V minulosti měly živelní pohromy, války a revoluce vliv na porodnost, u pandemií to podle Zvěřiny ale neplatí. „Nynější nucená karanténa spolu s utlumením výroby a prodeje více drží lidi v jejich domovech. A každá taková situace sice nahrává intimnostem, ale nemusí se projevit populační explozí,“ sdělil Zvěřina. Epidemie nemocí podle něj v lidech většinou touhu rodit děti neprobouzí.

V Česku se loni narodilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přes 112 000 dětí, asi o 1800 méně než v roce předchozím. Narozených bylo ale zhruba o 130 méně než zemřelých, nejvyšší přírůstek za posledních 11 let tak zajistila migrace ze zahraničí, zejména Ukrajiny. Dlouhodobé sledování porodnosti podle ČSÚ ukazuje, že nejvíc dětí se rodí v jarních a letních měsících. Dlouhodobě nejméně dětí se rodí v listopadu, následuje únor a prosinec. Děti počaté v dubnu by se rodily v lednu.

Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně centrům asistované reprodukce už v polovině března doporučila, aby nezahajovala nové cykly umělého oplodnění, jen dokončila ty započaté. Podle Štěpána Machače z IVF Clinic se kvůli omezení narodí asi o 600 dětí ze zkumavky méně než v předchozích letech. Centra přicházejí také o příjmy od zahraničních párů, které za jejich péčí přijíždějí. „Obavy z komplikací a nákazy budou s největší pravděpodobností přetrvávat mnohem déle,“ uvedl Otevřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované