Hlavní obsah

Neumírají jen senioři. Nejmladší oběti koronaviru v Česku nebylo ani 35 let

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

U mladších lidí nebývá covid-19 bezprostřední příčinou úmrtí.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví uvádí v přehledech úmrtí na covid-19 jen velmi široká věková rozmezí. Z podrobnějších čísel od statistiků nicméně vyplývá, že nejmladšímu zemřelému člověku s koronavirem v Česku bylo od 30 do 34 let.

Článek

Ve středu přednesl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek už potřetí svoji analýzu o vývoji nákazy koronavirem v Česku. Jedna informace z jeho prezentace však zapadla.

Z grafu, který rozděluje úmrtí lidí v Česku s potvrzeným onemocněním covid-19, vyplývá, že koronavirus byl zjištěn také u jednoho zemřelého z generace třicátníků.

Podle znázorněného rozložení do věkových kategorií spadalo 1,1 procenta všech zemřelých do skupiny 30 až 34 let. To při tehdejším počtu zemřelých vychází na jednu osobu (celkový počet úmrtí by vycházel na 91, což je číslo, které udávalo Ministerstvo zdravotnictví ve středu před zveřejněním prezentace).

Podrobnosti o tomto zesnulém nejsou známy. „Bližší informace nad rámec toho, co je na webu, není možné sdělovat s ohledem na ochranu rodin zemřelých,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ředitel ÚZIS Dušek už dříve zdůraznil, že u pozitivně testovaných lidí mladšího věku nebývá covid-19 hlavní příčinou úmrtí.

Stále také platí, že naprostá většina zemřelých s covid-19 v Česku jsou senioři. Na kategorii 60 a více let připadalo do středy 87 procent všech zemřelých.

V průběžně zveřejňovaných údajích, které zveřejňuje na speciálním webu Ministerstvo zdravotnictví, se zemřelí na koronavirus zatím rozdělují pouze do tří věkových katogorií: 0-49, 50-59 a 60 plus.

Podle této statistiky zemřeli během pátku tři lidé ve věku 0 až 49 let, jeden v Jihočeském, jeden v Jihomoravském a jeden ve Středočeském kraji.

Z víkendových statistik však vyplývají i pozitivnější informace. Například, že počet lidí v Česku vyléčených z covid-19 stoupl od pátečního večera do sobotního odpoledne skoro o pětinu na 411. Naopak nárůst počtu zemřelých s nákazou byl mnohem pomalejší, oproti pátku stoupl o zhruba osm procent na 129.

Reklama

Související témata:

Doporučované