Hlavní obsah

V USA podléhají koronaviru nejvíc černoši. Nemoc odhaluje nerovnost

Foto: Profimedia.cz

Afroamerický bezdomovec v Los Angeles dostává balíček s potravinami.

Reklama

Afroameričanů umírá na koronavirus mnohem více, než by mělo s ohledem na podíl v americké populaci. Například ve státě Michigan mají o 133 procent větší riziko onemocnět na covid-19 než ostatní. Jak je to možné?

Článek

Vyšší podíl nemocných Afroameričanů ukazují i data z dalších států. Například v Illinois tvoří Afroameričané pouhých 16 procent obyvatelstva, mezi nakaženými koronavirem je jich ale 30 procent. V Chicagu, které v tomto státě leží, tvoří oběti covid-19 Afroameričané dokonce ze 70 procent.

Podobné výsledky vykazují i státy Severní Karolína, Jižní Karolína, Louisiana nebo New Jersey. V epicentru nemoci, státu New York, je propast mezi afroamerickým obyvatelstvem a dalšími komunitami menší, i zde ale nejčastěji umírají právě lidé s černou pletí. Mnohé státy ještě koronavirové statistiky s přihlédnutím k rase nezveřejnily, experti v nich ale očekávají podobné výsledky.

Na disproporční utrpení černošské komunity ve Spojených státech upozornil i Anthony Fauci, hlavní americký epidemiolog, imunolog a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění.

Žádné pojištění, horší strava a vyšší kriminalita

Jisté přitom je, že vůči nemoci není imunní nikdo, nehledě na původ či barvu pleti. Větší zranitelnost Afroameričanů je tedy nutné vysvětlit jinak - právě tato komunita žije častěji bez zdravotního pojištění, mívá horší přístup ke zdravotní péči. A proto častěji trpí nemocemi, které průběh covid-19 výrazně zhoršují, jako je vysoký krevní tlak, astma nebo cukrovka.

Američané černé pleti také častěji než jiné komunity vykonávají profese, které i v době pandemie nelze dělat z domova. Právě z této komunity často pochází například řidiči městských autobusů nebo zaměstnanci v řetězcích rychlého občerstvení.

Známé jsou ostatně i konkrétní příklady jako chicagský řidič Jason Hargrove, jehož virální video oblétlo svět. Hargrove si v něm stěžoval na pasažérku, která v autobuse opakovaně kašlala, aniž by si zakryla ústa.

Média informovala i o 27leté prodavačce potravin Leilani Jordanové z města Largo v Marylandu, která se snažila lidem zajistit, co potřebují, během karantény. Oba později nemoci covid-19 podlehli.

Jak navíc ve svém článku upozornil Rashawn Ray z thinktanku Brookings, Afroameričané často obývají čtvrti, kde chybí možnosti zdravého stravování, je zde méně zeleně, ploch k rekreaci, ale také horší veřejné osvětlení a vyšší kriminalita.

„Černoši žijí také pravděpodobněji v hustě osídlených oblastech, což zvyšuje kontakt s dalšími lidmi a tedy i šíření viru,“ argumentuje Ray.

Zkráceně řečeno - zdá se, že za vyšší nemocností i úmrtností černých Američanů je jediný důvod, přetrvávající chudoba.

„Tyto komunity jsou živnou půdou pro šíření nemoci,“ citoval list USA Today Sharelle Barberovou, odbornici na epidemiologii a biostatistiku z Drexelovy univerzity. „Není to biologické. Právě tyto existující strukturální nerovnosti utvářejí rasové nerovnosti během této pandemie,“ říká vědkyně.

Fakt, že nyní černí Američané umírají častěji než ostatní, by podle ní neměl nikoho překvapovat. K ekonomické marginalizaci Afroameričanů příspívají vlády už dlouhá desetiletí. Mnozí politici existující nerovnosti ve Spojených státech přiznávají, málokdo se to ale snaží změnit.

Výsledkem je, že lidé černé pleti mají nyní také zhoršený přístup k bezplatnému testování proti koronaviru. A i proto častěji umírají.

Reklama

Související témata:

Doporučované