Hlavní obsah
Online

Spojené státy hlásí více než 20 000 mrtvých

Foto: Cody R. Miller

Ilustrační fotografie

Reklama

aktualizováno •

Po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes sto tisíc obětí, potvrzených případů je přes 1,7 milionu. Nejvíce nemocných, jejich počet přesahuje 500 tisíc, hlasí Spojené státy. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

Spojené státy se staly první zemí na světě, kde za jediný den zemřelo na nákazu koronavirem přes 2 tisíce lidí. Zároveň dnes překonaly dosud nejhůře zasaženou Itálii v počtu úmrtí, evidují tak již 20 071 mrtvých.

Ve Španělsku za pátek přibylo 4830 nakažených koronavirem a 510 lidí na komplikace související s infekcí podlehlo. Obětí přibylo nejméně od 23. března.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa přijde ve Spojených státech v souvislosti s pandemií o život výrazně méně lidí než původně předpokládaných sto tisíc. Dodal, že se pandemie v USA pomalu blíží ke svému vrcholu.

  • Španělská televize vysílá sitcom o životě v karanténě

    Španělská veřejnoprávní televize TVE začala tento týden vysílat sitcom nazvaný Deníky z karantény (Diarios de la cuarentena), kterým chce zpříjemnit nucenou izolaci Španělům zavřeným kvůli koronaviru doma už přes tři týdny. Někteří uživatelé sociálních sítí ale tento komediální seriál kritizovali jako nevhodný v zemi, kde již zemřelo téměř 16 000 lidí nakažených koronavirem.

  • Tábor Buchenwald si připomněl osvobození, vše proběhlo online

    Jako virtuální pocta obětem nacismu a varování před opětovným vzestupem pravicového radikalismu vyzněla dnešní vzpomínková akce k 75. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Buchenwald. Ta se ale kvůli nebezpečí šíření nákazy koronaviru mohla odehrát jen na internetu, upozornila agentura AFP.

  • Kuba nechala kvůli koronaviru zastavit veřejnou dopravu

    Ve snaze zabránit šíření nákazy koronaviru dnes kubánská vláda rozhodla o zastavení veřejné dopravy a uzavření velkých nákupních center. S odvoláním na oznámení kabinetu na Twitteru o tom dnes informovala agentura DPA. Výjimku ze zákazu budou mít pouze ti zaměstnanci, kteří poskytují životně důležité služby, jako jsou například lékaři. V provozu zůstane také nákladní doprava.

    Podle oficiálních údajů se v zemi dosud infikovalo 620 lidí a 16 jich nemoci covid-19 podlehlo. Tamní ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že počet případů nákazy dosáhne nejvýše 4000.

  • Spojené státy překročily hranici 20 000 mrtvých

  • Rusko má 13 584 nakažených

    Rusko za pátek potvrdilo 1667 případů nákazy koronavirem a 12 úmrtí. Celková bilance v zemi dosud činí 13 584 infikovaných, z nichž 106 zemřelo a 1045 se vyléčilo. Aktuální denní přírůstek je zhruba o stovku nižší než ten předchozí, který byl rekordní. Mluvčí Kremlu podle médií připustil možnost, že vojenská přehlídka, která se tradičně koná 9. května na počest vítězství v druhé světové válce, bude odložena.

  • Vakcína na koronavirus by podle vědců mohla být v září

    Profesorka Oxfordské univerzity Sarah Gilbertová se nechala slyšet pro The Times, že si je na 80 % jistá, že vakcína proti koronaviru bude k dispozici v září. Její tým na nalezení léku pracuje sedm dní v týdnu.

    „Nejde jen o předtuchu, každý týden máme víc a víc dat, ze kterých můžeme čerpat,“ uvedla Gilbertová.

  • Turínské plátno bylo předvedeno veřejnosti, má povzbudit věřící

    Turínské plátno, ve kterém bylo, jak někteří křesťané věří, zabaleno Kristovo tělo po snětí ze kříže, dnes bylo předvedeno veřejnosti na virtuální výstavě. Mimořádné představení má povzbudit věřící po celém světě k modlitbám za ukončení pandemie koronaviru. Iniciativu turínského arcibiskupa podpořil i papež František, napsala agentura AP.

  • Írán překonal hranici 70 000 nakažených

    Na Blízkém východě je stále nejhůře zasaženou zemí Írán, kde dnes počet nakažených překonal hranici 70 000. Počet obětí covid-19 vzrostl na 4357. V Íránu se dnes otevřely některé podniky, prezident Hasan Rúhání ale vyzval, aby lidé dál dodržovali opatření proti šíření viru.

    Vyšší než Írán má na asijském kontinentu počet nakažených už jen pevninská Čína, která ale už několik týdnů hlásí jen několik desítek nových případů denně. Dnes Peking ohlásil 46 nově nakažených. Kromě čtyř případů se nákaza prokázala jen u lidí, kteří přicestovali ze zahraničí.

  • Více než 514 000 případů nákazy koronavirem v USA

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse je momentálně ve Spojených státech nejméně 514 415 případů nemoci covid-19 a minimálně 19 882 lidí na nemoc již zemřelo. Tato čísla jsou poskládána ze všech 50 států i území federálního distriktu District of Columbia či jiných.

    Jediný stát, který zatím neeviduje úmrtí, je Wyoming.

  • Nejnovější data o šíření koronaviru

    Podle posledních dat je ve světě celkem 1 754 457 pozitivních testů na koronavirus, 107 520 lidí zemřelo, 395 418 se jich uzdravilo.

    Nejhůře zasažené země:

    USA - 514 415 nakažených, 29 347 uzdravených, 19 882 úmrtí

    Španělsko - 161 852 nakažených, 59 109 uzdravených, 16 353 úmrtí

    Itálie - 152 271 nakažených, 32 534 uzdravených, 19 468 úmrtí

    Francie - 130 727 nakažených, 26 663 uzdravených, 13 851 úmrtí

    Německo - 123 826 nakažených, 53 913 uzdravených, 2 736 úmrtí

  • WHO varuje Bělorusko před možným vývojem situace v zemi

    Delegace Světové zdravotnické organizace navštívila v průběhu týdne Bělorusko a informovala o tamní situaci. Země sice zavedla různá opatření k detekci pacientů s nemocí covid-19, ale nákaza se začala šířit komunitami v hlavním městě a v ostatních částích země.

    „Bělorusko vstupuje do nové fáze. Vidíme, že dochází k přenosům mezi komunitami. Je potřeba zavést nová opatření,“ sdělil Patrick O’Connor, který celou delegaci WHO vedl.

    Bělorusko momentálně eviduje 2226 případů nákazy a 23 úmrtí.

  • Královna Alžběta a její velikonoční audiovzkaz lidem

    Twitterový účet britské královské rodiny zveřejnil audiovzkaz, ve kterém promlouvá královna Alžběta. Vzkaz se týká především Velikonoc a toho, jak jsou v době koronaviru pro mnohé odlišné. Královna zároveň apeluje na jeho posluchače, aby ochraňovali jiné tím, že je nebudou navštěvovat.

  • Počet obětí koronaviru ve Francii se blíží 14 000

    Ve Francii celkový počet mrtvých s koronavirem od začátku epidemie dosáhl 13 832, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Celkem se dosud nakazilo 93 790 lidí.

    Představitel ministerstva Jérôme Salomon na pravidelné tiskové konferenci řekl, že během uplynulých 24 hodin zemřelo 353 pacientů v nemocnicích. V pátek bylo v nemocnicích 554 mrtvých.

    Z celkového počtu obětí zemřelo 8943 lidí v nemocnicích a dalších 4889 v domovech důchodců a v léčebnách dlouhodobě nemocných.

  • V Polsku počet mrtvých překročil dvě stovky

    V Polsku od pátku přibylo 401 potvrzených případů nákazy koronavirem a 27 úmrtí na nemoc covid-19. Celkem se tak bilance v zemi vyšplhala na 6356 infikovaných a 208 mrtvých, informovala dnes s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví televize TVN 24.

    V polských nemocnicích je nyní kvůli nemoci, kterou koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje, 2426 lidí. Z onemocnění covid-19 se už 375 lidí uzdravilo. Nejpostiženějším regionem v Polsku je Mazovské vojvodství, které tvoří hlavní město Varšava a okolí. Potvrzených případů nákazy je tu přes 1500. Hranici šesti set případů překonalo také Dolnoslezské a Slezské vojvodství. Oba tyto regiony hraničí s Českem.

  • Německý prezident vyzval národ k solidaritě a trpělivosti

    K trpělivosti, ukázněnosti a solidaritě během koronavirové krize dnes obyvatele Německa vyzval prezident Frank-Walter Steinmeier. V mimořádném projevu k národu ocenil Němce za to, jakým způsobem k omezujícím nařízením přistoupili. Rovněž zdůraznil, že o uvolnění poměrů nerozhodují jen politici a zdravotní experti, ale především svým chováním každý z občanů. Pandemii nemoci covid-19 nepovažuje Steinmeier za válku, ale naopak za zkoušku lidskosti.

    „Jak to bude dál, kdy a jak budou moci být uvolněna omezení, o tom nerozhodují jen politici a odborníci,“ řekl Steinmeier. „Je to naopak v rukou nás všech, a to na základě naší trpělivosti a disciplíny,“ dodal.

  • V Turecku na nákazu koronavirem zemřelo už 1101 lidí

    Počet mrtvých v Turecku překonal hranici 1100. Stalo se tak poté, co za den v zemi přibylo 95 nových úmrtí a 5138 nových případů nákazy, informaci oznámil tamní ministr zdravotnictví.

  • Moskevské nemocnice se začínají přeplňovat

    Kreml dnes uvedl, že na moskevské nemocnice začal působit obrovský příliv pacientů. Moskva i další regiony jsou nyní již skoro dva týdny uzavřené, ale čísla stoupají a nemocnice v hlavním městě začínají praskat ve švech. Podle reportéra z agentury Reuters dokonce před pohotovostmi čekají sanitky s nakaženými lidmi ve frontě.

  • Koronavirus ohrožuje britský systém jaderného odstrašení

    Záludný koronavirus už ochromil americkou a francouzskou letadlovou loď. Britové se děsí toho, že by se nákaza zavlekla i na palubu jejich ponorek s nukleárními zbraněmi. Právě ty jsou garantem britského jaderného odstrašení.

  • V Itálii vzrostl počet obětí za 24 hodin o 619, více než v pátek

    Počet obětí nákazy koronaviru v Itálii za posledních 24 hodin vzrostl o 619. Jedná se o největší nárůst počtu obětí od 6. dubna. V pátek epidemii podlehlo 570 lidí. Vzrostl i počet nově zaznamenaných případů nákazy, z pátečních 3951 na dnešních 4694. Celkově už země registruje 152 271 nakažených. S odvoláním na italskou civilní ochranu o tom dnes informovala agentura Reuters.

  • Spojené státy evidují více mrtvých než Itálie

    Itálie byla dlouhou dobu nejhůře zasaženou zemí, Spojené státy ale dnes překonaly tamní počet mrtvých. V USA je tak momentálně 18 860 evidovaných úmrtí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy