Hlavní obsah

Americká analýza: Řekni mi, jak volíš, a já ti řeknu, jestli zemřeš na covid

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z protestu proti vakcínám a koronavirovým opatřením, jenž se konal v Bostonu na začátku listopadu.

Reklama

Volili Donalda Trumpa, nenechali se naočkovat. Hlasovali pro Joea Bidena, většinou už mají vakcínu v sobě. Americké NPR pátralo po souvislostech mezi volebními preferencemi a proočkovaností společnosti i počty úmrtí na covid-19.

Článek

Analýzu si také poslechněte v audioverzi.

Americká společnost čelí čím dál hlubší politické polarizaci. Projevuje se při řešení palčivých otázek – ať už jde o držení zbraní, potraty či například imigraci. A v posledních dvou letech se odráží i do postojů ke koronavirové pandemii, která se navíc stala předmětem dezinformačních kampaní.

Jak ukázala analýza americké veřejnoprávní rozhlasové stanice NPR, existuje přímá souvislost mezi ochotou nechat se očkovat a hlasováním v posledních prezidentských volbách.

V oblastech Spojených států, kde lidé volili republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, je podle NPR nízká míra vakcinace. A také vyšší počty obětí covidu-19.

Médium na tom ilustruje, jak se politická polarizace a dezinformace promítají do vývoje pandemie v USA. NPR zanalyzovalo úmrtí asi 100 tisíc osob ve zhruba třech tisících okresech napříč Spojenými státy – v období od května, kdy začaly být vakcíny dostupné široké veřejnosti, do podzimu letošního roku.

Lidé žijící v okresech, které ze 60 a více procent volily Trumpa, podle analýzy čelí skoro až třikrát většímu riziku úmrtí na covid-19 ve srovnání s těmi, kteří jsou z částí USA, kde Američané hlasovali pro demokrata Bidena.

Republikáni mají větší sklon uvěřit dezinformacím

Souvislost volebních preferencí s vyššími či nižšími počty obětí covidu-19 jde ruku v ruce i s mírou proočkovanosti. Je potřeba uvést, že analýza nezkoumala jednotlivé oběti a jejich voličskou minulost zvlášť, soustředila se pouze na volební výsledky celých okresů. Nepoměr mezi počty očkovaných i úmrtí v republikánských a demokratických oblastech ale bije do očí.

Nejnovější data z průzkumu think-tanku Kaiser Family Foundation také ukazují, že republikáni tvoří největší část nenaočkovaných obyvatel USA. Právě mezi nimi také koluje nejvíce dezinformací týkajících se pandemie i očkování.

„S třikrát větší pravděpodobností je nenaočkovaný člověk ve Spojených státech republikán než demokrat,“ uvedla Liz Hamelová ze zmiňované organizace. „Kdybych měla uhodnout, jestli má někdo vakcínu nebo ne, a mohla se ho zeptat jen na jednu věc, chtěla bych vědět, koho volí,“ dodala.

Velký podíl na tom mají právě dezinformační kampaně. Podle průzkumu Kaiser Family Foundation jsou to právě republikáni, kteří více věří nepravdivým informacím o covidu-19. Ze studie vyplynulo, že 94 procent dotázaných republikánů věří jednomu či více nepravdivým výrokům. Skoro polovina z nich (46 procent) věřila čtyřem a více – mezi demokraty to bylo pouze 14 procent dotázaných.

„Když věříte tomu, že vakcína může ovlivnit vaši plodnost, že obsahuje mikročipy a že vláda nafukuje počty koronavirových úmrtí, skutečně pak přemýšlíte o tom, zda se nechat očkovat, úplně jinak,“ shrnula pro NPR Hamelová.

Německo: nejvíce nakažených tam, kde volili krajní pravici

Souvislost mezi politickou příslušností a postoji k pandemii covidu-19 je ale čitelná i v Evropě. Němečtí výzkumníci například zkoumali situaci v pohraničním městě Bad Schandau, které sousedí s Českem. A kde se v minulých týdnech protestovalo proti koronavirovým opatřením a objevily se tam i násilné útoky na policisty.

Jde o baštu německé krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) – v nedávných volbách do Bundestagu tam uskupení získalo bezmála 32 procent hlasů. Tedy suverénně nejvíce ze všech stran. A jak v listopadu napsal německý týdeník Der Spiegel, v místech, kde má krajní pravice silnou podporu, nejsou opatření přijímána dobře. A počty nakažených tam strmě rostou.

Médium se odvolává na studii německého Výzkumného ústavu pro společenskou kohezi. Ta s matematickou přesností ukazuje, že mezi mírou podpory pro AfD a šířením covidu-19 existuje přímá souvislost: čím vyšší počet hlasů tato krajně pravicová strana získala ve volbách v roce 2017, tím rychleji se v oblasti šířil covid-19 v roce 2020. Právě Bad Schandau a potažmo i celé Sasko vykazují jedny z nejvyšších počtů nakažených v celé zemi.

Vyjádřil se k tomu i bavorský ministerský předseda Markus Söder. „Máme tu dva viry. Jedním je koronavirus, druhým tento jedovatý skepticismus vůči vakcíně, který se obří měrou šíří kvůli hnutí Querdenker (popíračů pandemie, anti-vaxxerů a odmítačů opatření, *pozn. red.) a krajně pravicovým stranám jako je AfD,“ uvedl v německé talk-show.

Reklama

Doporučované