Hlavní obsah

Proč Dánsko a Británie hlásí prudký nárůst varianty omikron

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dánsko a Velká Británie v neděli oznámily rapidní růst potvrzených případů varianty koronaviru omikron. Počty tam dosahují násobků čísel z předešlých dní, něco podobného se zřejmě děje i ve zbytku Evropy, jen to není vidět.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ještě před poslední aktualizací počtu rozeznaných případů nákaz variantou omikron z Dánska evidovalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) celkem 182 případů z celé EU, Norska a Islandu. Dánsko pak v neděli oznámilo 183 nových případů. Celkem 86 jich nahlásily ve stejný den i úřady ve Velké Británii.

Vysoká čísla v Dánsku a Británii s největší pravděpodobností nejsou důsledkem toho, že by se v zemích omikronu dařilo výrazněji lépe než jinde v Evropě. Obě země totiž patří k velmocím v sekvenování vzorků viru a mají z evropských zemí nejlepší obrázek o tom, jaké varianty se na jejich území šíří.

Graf ukazuje podíl úspěšně osekvenovaných vzorků z potvrzených případů covidu-19 v posledních dvou týdnech. Dánsko je suverénně na prvním místě s 50 %:

Dánský Statens Serum Institut (SSI) podle AFP nedělní čísla doplnil prohlášením, že nárůst je „znepokojivý“. Ještě v pátek SSI věděl o 18 potvrzených případech a 42 lidech, u kterých bylo na nákazu omikronem podezření. To znamená, že se za dva dny počet případů omikronu víc než ztrojnásobil.

Mezi potvrzenými případy se navíc podle institutu objevily „řetězce infekcí mezi lidmi, kteří nepřicestovali ze zahraničí ani nebyli v kontaktu s žádným cestovatelem“. AFP k tomu dodává, že případy bez souvislosti s cestujícími z Afriky nahlásilo už několik dalších zemí včetně Belgie, Německa a Španělska. To naznačuje, že v Evropě už dochází ke komunitnímu přenosu.

V Británii znamenal nedělní přírůstek 86 případů omikronu téměř dvojnásobný nárůst oproti páteční statistice. Úřady k tomu podle The New York Times řekly, že potenciální dopad nové varianty stále vyhodnocují, „nejjistější obranou“ je ale podle místopředsedy vlády Dominica Raaba očkování.

Debata o opatřeních

Zprávy o variantě omikron v kombinaci s celkovým růstem počtu nakažených v Dánsku si po několika měsících vynutily návrat některých opatření, která severský stát v létě díky vysoké proočkovanosti zrušil. Minulý týden se Dánsko vrátilo k takzvaným covidovým pasům a povinnosti nosit ochranu dýchacích cest v některých vnitřních prostorách.

Roušky ve vnitřních prostorách si vynutila i britská vláda. Oba státy také v reakci na objevení varianty omikron přistoupily k restrikcím mířeným na cestující z Jihoafrické republiky a dalších afrických států.

To ale očividně rozšíření varianty do obou zemí nezabránilo. V Británii to okomentoval vládní vědecký poradce Mark Woolhouse, zavedení těchto opatření přirovnal k „zavírání dveří od stáje, když kobyla už utekla“.

Podle dalšího britského odborníka Paula Huntera teď bude klíčové nehledět do současného epicentra omikronu v Jihoafrické republice, ale do Evropy, kde se začne ukazovat, jak se varianta zachová v proočkovanější, ale zároveň starší populaci, píše deník The Times.

Britská vláda k tomu nicméně zaujala optimistický postoj. „Náš vzkaz je následující: Užijte si letošní Vánoce. Proočkovanost populace znamená, že jsme v pozici, kdy si to můžeme dovolit,“ řekl v neděli v BBC Raab.

Reklama

Doporučované