Hlavní obsah

„Kolébka“ omikronu: Nárůst počtu nakažených je v JAR prudký

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z testovacího centra v jihoafrickém Johannesburgu.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že země vstoupila do čtvrté vlny nákazy. Způsobila ji varianta omikron.

Článek

Jihoafrické zdravotní úřady pozorují v posledních dnech prudký nárůst v počtu případů potvrzených nákaz covidem-19.

Poslední denní bilance počtu nově nakažených zveřejněná ve čtvrtek přesáhla 11 500. Den předtím bylo případů přes 8 500, což znamenalo téměř 100% zvýšení za 24 hodin.

S velkou pravděpodobností je většina případů způsobená novou variantou omikron, podle Národního institutu pro infekční onemocnění (NICD) totiž už byla varianta odhalena ve více než 70 % všech sekvenovaných vzorků odebraných za poslední měsíc.

Nápadného zrychlení růstu případů v době, kdy se v zemi rozšířila nová varianta, si odborníci všímají už delší dobu. Postupem času je ale zrychlení stále více evidentní a nyní už se dá bezpochyby hovořit o exponenciálním růstu.

„Porovnejte si čísla nových případů a pozitivity testů. Dnes bylo testů 51 977 a 8 561 jich bylo pozitivních, což odpovídá pozitivitě 16,5 %. A tady jsou čísla z předešlého dne,“ napsal ve středu na Twitter šéf jihoafrického Centra reakcí na epidemii (CERI) Tulio de Oliveira a sdílel statistiku z předešlého dne, kdy bylo z celkových 42 664 testů pozitivních 4 373, což odpovídá pozitivitě 10,2 %. Ve čtvrtek s 11 500 novými nákazami pozitiva testů vystoupala na 22,4 %.

Ještě zřejmější je trend v nejlidnatější jihoafrické provincii Gauteng, kde se vědcům poprvé podařilo odhalit šíření varianty omikron. „Dnes máme 6 168 nových případů, to znamená, že sedmidenní průměr se za týden zvýšil o 424 %,“ napsal ve středu další jihoafrický odborník Ridhwaan Suliman specializující se na aplikovanou matematiku.

Foto: Ridhwaan Suliman/Twitter

Sulimanův graf srovnávající nástup současné a předešlé vlny v jihoafrické provincii Gauteng.

Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla v pátek řekl, že JAR kvůli variantě omikron vstoupila do čtvrté vlny nákazy. Nemocnice podle něj „v tuto chvíli nejsou v ohrožení“. Přesto ministerstvo už ve čtvrtek upozornilo, že statistiky začínají ukazovat i drobný nárůst hospitalizací.

Suliman k vývoji hospitalizací už den před tím uvedl, že přímo v provincii Gauteng se počet hospitalizací za poslední týden zvýšil o 144 %.

Proč se ještě nedá říct, že za zrychlený nárůst může omikron?

Situace v JAR je znepokojivá. Ovšem i přesto, že úřady nárůst přímo spojují s variantou omikron, není podle vědců ještě úplně jasno, jestli zrychlení šíření s variantou přímo souvisí.

Pro časopis Science to na konkrétním příkladu před nedávnem vysvětlil americký odborník na infekční onemocnění Kristian Andersen z výzkumného institutu Scripps Research v San Diegu. Andersen už totiž jednou v San Diegu sledoval „explozi“ nárůstu případů stejné varianty viru SARS-CoV-2 čítající tisíce případů. Důvodem ale byla série superšiřitelských událostí na místní univerzitě, a nikoliv infekčnější virus.

Něco podobného se mohlo stát i v JAR. Jenže se stále více zrychlujícím tempem šíření se možnost, že na vině je omikron, zdá den ode dne pravděpodobnější.

Na spolehlivé záběry je přesto příliš brzy a situace zůstává nejistá.

Ředitel Evropského institutu pro bioinformatiku (EMBL-EBI) v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že v otázce rychlosti šíření omikronu možná nebudeme mít jasno do té doby, než ji budeme moci sledovat u nás v Evropě. Dvojnásob to podle něj platí o vyhodnocování závažnosti nemoci u nakažených omikronem.

Reklama

Doporučované